Marc Johnson, profesor de microbiologie moleculară și imunologie, a anunțat că există un bărbat care are o variantă complet nouă de Covid și că aceasta ar putea fi extrem de periculoasă.
Marc Johnson, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Facultatea de Medicină a Universității din Missouri (SUA), a declarat, pe Twitter, că a apărut o nouă variantă de COVID-19 și că o persoană misterioasă din Ohio deja s-a infectat.
Acesta a mai spus că persoana infectată ar putea fi găsită în două locuri: Orașul Columbus și la 65 de kilometri distanță, în orașul Washington Court House. El a declarat că aceasta nu este „o amenințare iminentă la adresa sănătății publice” și că persoana respectivă are probabil o formă de „long COVID” care nu este contagioasă.
Cu toate astea, profesorul dorește să găsească persoana infectată pentru a afla de ce COVID-19 suferă mutații, precum și de ce unele persoane devin super-derivate ale virusului pentru perioade lungi de timp.
O nouă variantă de COVID-19
O altă subvariantă a tulpinii Omicron a virusului Covid-19 a ajuns în Rusia. Este vorba de varianta denumită Arcturus (sau XBB 1.16). Șeful Rospotrebnadzor, Serviciul Federal pentru controlul în sfera protecţiei drepturilor consumatorului şi a bunăstării cetăţeanului, Anna Popova, a explicat cât de periculoasă este aceasta.
Responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19 a spus despre Arcturus că este „o mutație suplimentară care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută”. Cercetătorii au mai spus că noua tulpină este foarte contagioasă, dar că nu provoacă o evoluție severă a bolii. Printre simptomele pe care persoanele infectate ar putea să le resimtă se numără conjunctivita și febra.
Această tulpină s-a răpândit în India, Marea Britanie, Singapore, SUA, Germania și China. Subvarianta derivată din Omicron a intrat și în atenția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care încearcă să o țină sub control.
„Deși în India valul de infectări cu această variantă a luat amploare în ultimele câteva săptămâni, până acum nu s-a răspândit rapid la nivel global. Bănuiesc că vom vedea un val de infecții cu această variantă, dar mă îndoiesc că va provoca un val mare, probabil nici măcar la fel de mare ca cel pe care tocmai l-am avut în Marea Britanie și, prin urmare, probabil că nu va pune o presiune atât de mare asupra serviciilor de sănătate ca în ultima vreme”, a declarat Paul Hunter, expert în boli infecțioase de la Universitatea din East Anglia, informează Rador.