Prima PĂCĂLEALĂ de 1 Aprilie pe Internet: Liderul Uniunii Sovietice intră pe CHAT cu popoarele occidentale
- Radu Pădure
- 1 aprilie 2016, 17:05
Pe 1 aprilie 1984, în plin Război Rece, pe rețeaua Usenet, precursorul internetului actual, a fost anunțată crearea site-ului Kremvax, printr-un mesaj aparent semnat de secretarul general al Partidului Comunist al URSS, constantin Cernenko.
Îl el se putea citi:
„Motivul pentru care ne alăturăm Usenet este de a crea un forum de discuție cu popoarele americane și europene, pentru a le împărtăși eforturile noastre de a ajunge la o coexistență pașnică între ele și poporul sovietic.”
„Am fost informați de faptul că numeroși internauți fac afirmații anti-URSS pe această rețea, dar credem că este posibil ca ei să fi fost manipulați de către conducătorii lor, în special cei ai administrației americane, al căror scop este războiul și o dominație mondială.”
„(...) Și acum să deschidem o butelcă de vodcă și să bem în cinstea intrării noastre în această rețea. NA ZDAROVJE!” (Sănătate!)”
Ideea acestui site fictiv, al cărui nume pare să fie compus din Kremlin și Vax, pretins sovietic, s-a născut în mintea lui Piet Berteema, unul din pionierii internetului, care în acea perioadă lucra la Centrul Olandez de Cercetări Matematice și Informatice și care a povestit pe site-ul său întreaga istorie.
Pentru a camufla păcăleala, sunt menționate și alte site-uri, precum KGBvax și Moskvax.
Reacțiile internauților americani nu s-au lăsat așteptate. Unii au încercat de-a binelea să comunice cu liderul sovietic, alții au mirosit o păcăleală, iar câțiva au apreciat faptul că pot comunica cu lagărul comunist, unde nu era internet.
După două săptămâni, Piet Berteema a postat un mesaj în care dezvăluie păcăleala, adăugând cele mai spirituale comentarii pe care le-a primit.
Toată istoria a făcut ca până și Pentagonul să se alerteze că URSS a intrat pe internet. Dar acest lucru avea să se întâmple abia peste șase ani, odată cu căderea Zidului Berlinului.