Prima catedrală ortodoxă de după 1989, inaugurată la Arad
- Adam Popescu
- 6 decembrie 2008, 18:17
Emoţii pentru credincioşii ortodocşi din Arad. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române ,,a sfinţit şi târnosit, ieri, prima catedrală episcopală ortodoxă finalizată în România după 1989".
Catedrala episcopală din Arad poartă hramul “Sfintei Treimi” şi Sfântului Nicolae, iar construcţia a început în 1991. Ploaia şi frigul nu le-au afectat credinţa celor 5.000 de oameni care au venit la slujba oficiată de un sobor de zeci de înalţi ierarhi, în frunte cu Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Sfinţirea şi târnosirea catedralei este un moment unic, iar slujba a fost oficiată chiar de Patriarhul Daniel. În timpul ceremoniei, în masa din altar au fost puse, pentru eternitate, moaştele unui sfânt martir, peste care s-a turnat ceara, iar masa a fost sfinţită.
Leşinuri din cauza postului
Mulţi credincioşi au venit de la sute de kilometri depărtare, chiar şi din alte judeţe, pentru a asista la un moment unic: târnosirea unei catedrale, prima din România de după Revoluţia din 1989. Peste 1.700 de oameni au avut loc în noua catedrală episcopală din Arad, unde astăzi s-a intrat doar pe bază de invitaţii. Alte mii de enoriaşi au urmărit slujbele din stradă, pe câteva ecrane LCD de mari dimensiuni.
„Această catedrală semnifică renaşterea credinţei şi mulţumirea adusă lui Dumnezeu pentru că ne-a eliberat de comunism“, a spus Patriarhul Daniel.
Din cauza aglomeraţiei şi emoţiei, mai multor credincioşi li s-a făcut rău şi au avut nevoie de intervenţia medicilor. Dintre cei care au avut probleme, majoritatea se afla în incinta catedralei, iar medicii spun că una dintre cauze poate fi aceea că oamenii sunt slăbiţi din pricina postului. Conform oficialilor Episcopiei din Arad, de ieri până luni, toţi credincioşii vor putea intra în altarul noii catedrale.
Daruri de la patriarh
Patriarhul Daniel a participat, vineri seara, la inaugurarea unui centrul parohial, unde a dat cadouri de Moş Nicolae copiilor infectaţi cu HIV de la un centru din Arad. Prea Fericitul Părinte a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea celor două universităţi din oraş şi distincţia „Credinţă şi Unire“, din partea consilierilor local şi judeţeni. Este cea mai înaltă distincţie acordată de municipalitate, care se poate înmâna doar şefilor de stat, înalţilor demnitari, ambasadorilor, precum şi înalţilor clerici ai cultelor recunoscute. Distincţia „Credinţă şi Unire” a municipiului Arad este o plachetă, iar acordarea acesteia este însoţită întotdeauna de diplomă. Piatra de temelie, în 1991 Piatra de temelie a noii catedrale episcopale, situată în cea mai aglomerată intersecţie din centrul municipiului Arad, a fost pusă de Preasfinţitul Părinte doctor Timotei Seviciu, Episcopul Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei, la 24 noiembrie 1991. Catedrala este construită la Podgoria.
Înaltă de 58 de metri, noua catedrala episcopală are o structură de rezistenţă deosebită, întrucât are şi un adăpost antiatomic. Impunătoarea construcţie ridicată în centrul Aradului este placată cu calcar de Podeni, iar soclul şi scările sunt din granit. Candelabre sunt din bronz masiv, aduse de la Thesalonic, iar iconostasul a fost executat la o fabrică de mobilă din Arad. Clopotele masive au fost aduse de la prestigioasa fabrică Grass Mayer din Innsbruck, Austria, cu o experienţă de peste 400 de ani. Instalaţia va avea un ceas care va fi coordonat prin satelit. Crucea principală are înălţimea de peste 7,5 metri şi un braţ de deschidere de 3,5 metri. Este confecţionată dintr-o structură metalică, acoperită cu tablă de inox şi poleită cu aur de 24 de karate. În catedrală se află o raclă din argint, executată la monetăria statului, care adăposteşte moaşte ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Moaştele au fost primite de la Vatican.
Pentru construirea catedralei au fost folosite, printre altele, 4.100 de metri cubi de beton, 600.000 de kilograme de armături, 2.200 de metri cubi de zidărie, 3.500 de metri pătraţi de acoperiş din cupru, 1.300 metri pătraţi de placaje din marmură şi 1.600 metri pătraţi de placaje din granit. Catedrala are o lungime de 58 de metri şi o lăţime de 36 de metri, având un volum interior de 32.000 de metri cubi. Capacitatea este de peste 2.000 de locuri.
Ridicată de deţinuţi
Lăcaşul a fost construit în mare parte din donaţiile a numeroşi credincioşi din ţară şi străinătate, la care s-au adăugat fonduri alocate de la bugetul de stat şi de la cel local, dar şi numeroase sponsorizări. Fondurile totale cheltuite până în prezent depăşesc cinci milioane de euro, din care în jur de 1,3 milioane de euro au fost alocaţi, în ultimii ani, de Consiliul Local al Municipiului Arad. Lăcaşul a fost construit de SC ICIM SA, şi s-a folosit inclusiv mână de lucru de la penitenciarul din Arad.
Notă: Târnosirea este un ritual religios, practicat în cadrul slujbei de inaugurare a unui lăcaş de cult.