Prima asociaţie a românilor din San Marino

Prima asociaţie a românilor din San Marino

Republica San Marino este una dintre cele mai mici state din lume, o republică situată în centrul Italiei, recunoscută pentru nivelul de trai foarte ridicat al cetăţenilor săi. Mica comunicate românească existentă aici, împreună cu câţiva cetăţeni sanmarinezi au înfiinţat de curând o asociaţie culturală.

Asociaţia “San Marino-Italia-România” a fost inaugurată oficial pe 8 februarie 2008, la iniţiativa câtorva cetăţeni români şi sanmarinezi. Preşedintele asociaţiei este Silvia Moroşanu, de 41 de ani, născută la Iaşi, absolventă a Facultăţii de Ştiinte Educative din cadrul Universităţii din Bologna, în prezent colaborator consular pe lângă Consulatul General Onorific al României în Republica San Marino.

Vicepreşedintele asociaţiei este Veronica Drugaş, rezidentă în San Marino de patru ani. Aceasta are 33 de ani şi este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Vest Timişoara. Din consiliul director mai face parte Riccardo Venturini, 50 de ani, cetăţean sanmarinez, absolvent al Facultăţii de Psihologie a Universităţii din Padova.

Specificul acestei asociaţii îl dă faptul că activităţile desfăşurate au responsabili diverşi, proiectele fiind împărţite în patru grupuri cu responsabilităţi diferite.

Primul grup, condus de preşedinta asociaţiei, Silvia Moroşanu, are ca scop organizarea de conferinţe, seminarii, cursuri de pregătire profesională, congrese, expoziţii, mese rotunde în orice domeniu de interes cultural, întâlniri cu oameni de ştiinţa din diverse ramuri ale economiei, literaturii, artei şi istoriei, ale ştiinţei comunicării şi a politicii, precum şi înfrăţirea cu alte asociaţii naţionale şi internaţionale.

Despre aceste proiecte, preşedinta asociaţiei a ţinut să precizeze că ”vom încerca să organizăm conferinţe despre istoricul convenţiilor dintre România şi Republica San Marino, precum şi despre raportul de prietenie care ne leagă de mai bine de 40 de ani, şi care în decursul timpului s-a dovedit a fi prolific şi dinamic, dând importante rezultante cu mare relevanţă pentru o strânsă colaborare ce a apropiat în mod progresiv economiile, culturile şi popoarele nostre”.

Cel de-al doilea grup, condus de Giovanni Maiani, expert financiar, va organiza întâlniri, seminarii, cursuri de iniţiere, conferinţe, expoziţii, mese rotunde în orice domeniu economic şi financiar de interes, precum şi întâlniri cu oameni de ştiinţa de renume internaţional.

Vicepreşedinta asociaţiei, Veronica Drugaş este coordonatoarea celui de-al treilea grup, care va promova şi organiza acţiuni culturale şi sportive. ”Vom încuraja manifestările orientate spre o mai bună cunoaştere a universului artelor, organizând evenimente culturale, expoziţii, vernisaje, prin intermediul cărora artiştii şi operele acestora vor fi prezentaţi publicului. Ne vom implica şi în crearea de înfrăţiri între varii consorţii viti-vinicole şi de fabricare a uleiului din cele trei ţări implicate, precum şi expoziţii de produse gastronomice tipice din zonele înfrăţite din San Marino – Italia – România”, a mai precizat aceasta.

Un alt membru de valoare al asociaţiei este Antonella Brighi, profesor doctor docent şi cercetator la Facultatea de Ştiinte ale Educaţiei din cadrul Universităţii din Bologna. Este şi coordonatorul celui de-al patrulea grup al asociaţiei având ca scop principal dezvoltarea proiectelor educative în cadrul cooperării internaţionale, precum şi schimburi de studenţi români, italieni şi sanmarinezi prin acordarea de burse de studiu. Prezentarea oficială a asociaţiei, moment în care vor fi prezentate şi proiectele imediate, va avea loc în luna mai.

Realitatea din Italia, Corespondent Andi Rădiu

Ne puteți urmări și pe Google News