Fostul prim-ministru francez François Fillon și soția sa galeză, Penelope, au fost condamnați luni pedepse cu închisoarea pentru delapidarea fondurilor publice, ca parte a unui scandal denumit „locuri de muncă false”. O instanță a găsit cuplul vinovat de fraudă, după ce s-a stabilit că au soția și cei doi copii au primit aproximativ 1 milion de euro pentru locuri de muncă inexistente în calitate de asistenți parlamentari, scrie The Guardian.

Într-un verdict zguduitor, judecătorul a spus că Fillon, în vârstă de 66 de ani, care era prim-ministru sub președintele de centru-dreapta Nicolas Sarkozy, a erodat încrederea în clasa politică a Franței. Curtea a declarat că doamna Fillon, în vârstă de 64 de ani, a fost plătită cu „maximul posibil” și că sumele erau „disproporționale cu activitățile sale”.„Nimic nu ar fi putut justifica remunerația pe care a primit-o”, a declarat Nathalie Gavarino, judecătorul principal.

Doamna Fillon, născută Clarke, din Llanover, lângă Abergavenny, a fost, de asemenea, găsită vinovată de a avea un loc de muncă „fals” la o revistă de afaceri literare, culturale și politice lunare în limba franceză, Revue des Deux Mondes, condusă de unul dintre prietenii soțului ei. Cuplul, care are cinci copii, a fost condamnat în plus pentru a-și angaja pe cei doi copii mai mari, Marie și Charles, în poziții false. Instanța l-a condamnat pe Fillon la cinci ani de închisoare, trei dintre ei fiind suspendți și i-a ordonat să plătească o amendă de 375.000 de euro. El va avea interzis accesul la o funcție publică timp de 10 ani.

Soția sa a primit o pedeapsă cu trei ani de suspendare.

Imediat după verdict , cuplul, care a negat acuzațiile, a spus că va face apel împotriva verdictului.

În ianuarie 2017, François Fillon a fost pe punctul de a deveni următorul lider al Franței la alegerile prezidențiale, în care a fost favoritul clar.  Scandalul care a devenit cunoscut drept „PenelopeGate” a izbucnit când ziarul Le Canard Enchainé a susținut că veteranul politician de centru-dreapta și-a plătit soția și copiii din fonduri publice pentru a lucra ca asistenții săi. Acest lucru în sine nu este nici neobișnuit, nici ilegal în Franța, unde parlamentarii și miniștrii pot angaja membri ai propriei familii și să îi plătească de la stat.

Întrebarea a fost exact ce a făcut doamna Fillon? François Fillon a insistat că soția sa a fost angajată în mod corespunzător deschizându-i scrisorile și ajutându-l în munca parlamentară. Cu toate acestea, a apărut o înregistrare a unui interviu cu Penelope Fillon publicată cu 10 ani mai devreme, în care a afirmat că a făcut „treburi mici” pentru soțul ei, dar a declarat: „Nu am fost niciodată de fapt asistenta lui sau ceva de genul acesta. Nu mă ocup de comunicarea lui. ”