Prietenii din copilărie care provin din familii înstărite pot spori veniturile viitoare ale copiilor mai săraci
- Dosofteea Lainici
- 7 august 2022, 21:45
O analiză pe Facebook arată cum copiii dintr-un mediu mai sărac au posibilitatea să câștige mai mulți bani, pe parcursul vieții, dacă vor crește în zone în care vor putea să își facă prieteni dintr-o familie mai înstărită.
S-a crezut mult timp că a avea prieteni bogați poate ajuta copiii să iasă din sărăcie, dar cercetările anterioare au avut eșantioane de dimensiuni reduse sau date limitate, potrivit a două studii. O echipă de cercetători din SUA a apelat la Facebook, cea mai mare bază de date sociale din lume, cu aproape trei miliarde de utilizatori care oferă o amploare și o precizie pentru a examina problema.
Un trai mai decent
Ei au analizat datele protejate de confidențialitate a 72 de milioane de utilizatori Facebook din SUA cu vârsta cuprinsă între 25 și 44 de ani. Cercetătorii au folosit un algoritm pentru a clasifica utilizatorii după statutul socio-economic, vârstă și regiune, printre alți factori. Apoi au măsurat cât de mult au interacționat oamenii mai bogați și mai săraci unii cu alții și au creat termenul de „conexiune economică” pentru a reprezenta ponderea prietenilor unei persoane care se afla peste sau sub nivelul mediu socio-economic.
Ei au comparat apoi această măsură cu cercetările anterioare privind capacitatea copiilor de a scăpa de sărăcie. Rezultatele au fost „surprinzător de similare”, a spus Raj Chetty, economist la Universitatea Harvard și autorul principal al celor două studii.
Prima lucrare a arătat cum conexiunea economică „este unul dintre cei mai puternici factori ai mobilității economice pe care oricine i-a identificat până în prezent”, a spus Chetty. A doua lucrare a căutat să afle de ce copiii din medii mai bogate sau mai sărace au mai multe șanse să își facă prieteni în unele zone decât în altele.
Importanța instituțiilor
Cercetătorii au descoperit doi factori majori. Unul a fost cât de mult sunt expuse cele două grupuri – de exemplu dacă merg la licee diferite sau trăiesc în cartiere separate. Chiar dacă studenții bogați și cei mai puțin bogați au mers la aceeași școală, totuși, s-ar putea să nu petreacă timp unul cu celălalt.
Aproximativ jumătate din deconectarea socială dintre bogați și săraci s-a datorat lipsei de expunere, arată studiul. „Dar jumătatea rămasă se explică prin părtinire”, a spus Chetty Descoperirile au arătat că politicile SUA care vizează reducerea segregării economice între școli și regiuni sunt importante, dar „nu suficiente”, a adăugat el.
Acolo unde copiii mai bogați și mai săraci se întâlnesc are o influență majoră asupra faptului că devin prieteni, ceea ce înseamnă că instituțiile joacă un rol major în evoluția omului, arată studiul.
Noam Angrist de la Universitatea Oxford și Bruce Sacerdote de la Dartmouth College din New Hampshire au spus că cercetarea a reprezentat „o contribuție importantă care va permite o înțelegere mai profundă a capitalului social”, potrivit Insider Paper.