Prezidențialele americane. Trump contra Biden, pândit la colț de coronavirus

Pentru Donald Trump, este aproape sigur: Joe Biden va fi candidatul democraților la alegerile prezidențiale din noiembrie. Dar există un adversar mai periculos, coronavirus, care perturbă campania electorală și aruncă țara în incertitudine.

Cu puțin peste o săptămână în urmă, miliardarul republican era liniștit,  cu o piață bursieră care a înregistra recorduri și cu indicatori care reflectau optimismul.

Își multiplica mitingurile pentru realegerea sa la Casa Albă, ironizându-i de fiecare dată pe democrați care, după ce că n-au reușit să-l demită din funcție, mai sunt și divizați besmetic în căutarea unui candidat pentru Casa Albă.

Însă datele problemei s-au schimbat radical după explozia epidemiei Covid-19 pe teritoriul american ce părea intangibil până acum la epidemii și la alte neajunsuri.

Americanii s-au trezit că trăiesc în ritmul restricțiilor de călătorie și al măsurilor de izolare. Economia primei puteri mondiale nu mai merge cu motoarele turate iar riscul recesiunii, afirmă unii specialiști, este real. Pe scurt, teama a înlocuit optimismul.

Lupta contra propagării epidemiei Covid-19 l-a constrâns pe Donald Trump să-și întrerupă campania electorală și să renunțe la mitingurile care-i electrizau pe partizanii săi.

În paralel, adversarul democrat Joe Biden a realizat un retur în forță. Cu 19 victorii în 27 de scrutinuri ale alegerilor primare democrate (și ele zăpăcite de coronavirus), Biden a strâns în jurul lui tabăra democrată moderată și a luat un avans aproape insurmontabil în fața socialistului Bernie Sanders în cursa pentru învestitura democrată.

De maniera în care din ce în ce mai multe voci reclamă trimiterea lui Sanders la depou.

În lupta împotriva Covid-19, Joe Biden nu a ezitat să reamintească de experiența sa de vicepreședinte al lui Barack Obama, când a participat la lupta contra virusului Ebola și a gestionat planul de salvare a economiei americane după criza financiară din 2008.

„Viitorul președinte trebuie să ne salveze reputația, să reconstruiască încrederea în liderii noștri și să mobilizeze țara și pe aliații noștri pentru a face față rapid unor noi provocări, cum ar fi pandemiile care vor veni”, a declarat Biden, miercuri.

„Avem nevoie de un lider care să fie gata din prima zi”, a adăugat el.

Donald Trump, în schimb, a înfruntat criticile pentru răspunsul inițial al guvernului în fața epidemiei.  Marți, un sondaj NPR/PBS/Marist indica că 60% din americani au puțin sau deloc încredere în declarațiile lui Trump cu privire la criza epidemică.

Timp de mai multe săptămâni, liderul de la Casa Albă a părut să minimalizeze riscurile, afirmând în special că virusul nu este atât de periculos ca gripa sezonieră și că el va dispărea când va da căldura.

Adepții corectitudinii politice nu au ezitat să-l atace pe președintele american pentru că folosea expresia „virusul chinez” în loc de Covid-19, cum a sugerat OMS, grijulie și ea să nu-și strice relațiile cu influenta Chină la ONU sau prin alte înalte cabinete.

Astfel că, pentru corectitudinea politică, expresia „virusul chinez” a fost pusă în comparație cu „stigmatizarea” imigranților mexicani, în campania lui Trump din 2016.

Alte atacuri au venit după ce au fost înregistrate eșecuri în punerea la punct și distribuția kiturilor de detectare a Covid-19.

Dar Trump a scos artileria grea și a anunțat un plan masiv de sprijinire a economiei, de 1000 de miliarde de dolari. Și s-a prezentat, miercuri, ca un președinte „în vreme de război”, în fața unui dușman „invizibil”.

„Toate generațiile de americani au fost chemate să facă sacrificii pentru binele națiunii”, a lansat Trump, reamintind de mobilizarea din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

După ce a interzis sosirile în țară din China, apoi din Europa, Trump a anunțat, tot miercuri, închiderea frontierei terestre cu Canada, o strategie aleasă de numeroase țări pentru a opri epidemia.

Totuși, ceea ce va decide învingătorul în noiembrie nu este probabil modul în care Covid-19 va fi învins, ci când.

Donald Trump ar putea declara victoria sperând într-o redresare economică rapidă. Ar putea chiar să beneficieze de un val de simpatie pentru gestionarea crizei sale.

Dacă virusul se dovedește a fi dur, recuperarea economică va trebui să aștepte.

„Va reporni”, a asigurat Trump la Casa Albă, evocând economia post-virus. „Poate vom fi aici să spunem: am câștigat.

„Și vom câștiga mai repede decât cred unii” a spus el reporterilor înainte de a adăuga: „Sper”.