Previziunile ISW privind operațiunile sub steag fals în Transnistria, confirmate

Previziunile ISW privind operațiunile sub steag fals în Transnistria, confirmate Oleg Obrucikov, șeful armatei din Transnistria / sursa foto: wikipedia

Previziunile Institutului pentru Studiul Războiului din Marea Britanie (ISW) privind intenția Kremlinului de a lansa operațiuni sub steag fals în Transnistria par deja să fie confirmate.

Președintele autodeclaratei republici Transnistria, Vadim Krasnoselski, a prelungit nivelul galben de alertă teroristă în regiune până pe 14 martie.

Transnistria lansează acuzații de terorism la adresa Chișinăului

Decizia vine la puțin timp după ce Ministerul Securității de Stat din autodeclarata republică Transnistria a acuzat forțele de securitate moldovenești că antrenează grupuri de militanți pentru atacuri teroriste în regiune. Potrivit sursei citate, peste 60 de bărbați, majoritatea din Ucraina și cu experiență de luptă, sunt instruiți sub îndrumarea instructorilor străini.

Decretul prezidențial de prelungire a nuvelului galben de alertă teroristă a fost publicat pe siteul așa-zisei președinții a Transnistriei. Măsurile prevăd patrularea pe străzile din comunitățile unde anul trecut au fost instituite blocaje rutiere și paznici înarmați, potrivit Tass.

Ne puteți urmări și pe Google News

Emblema forțelor armate ale autoproclamatei republici Transnistria / sursa foto: wikipedia

Ce spun, de fapt, transnistrenii

„Conform informațiilor disponibile, în prezent, la unitățile forțelor speciale ale organelor de drept din Republica Moldova, sub conducerea specialiștilor străini, grupuri speciale de luptă (peste 60 de persoane, majoritatea sosite de pe teritoriul Ucrainei și având experiență în operațiuni de luptă) sunt instruiți pentru a desfășura acte de terorism pe teritoriul Transnistriei, care vizează distrugerea unor importante obiecte de susținere a vieții, efectuarea diversiunilor în cadrul obiectivelor militare și capturarea oficialilor de rang înalt ai republicii și a conducătorilor agențiilor de securitate”, se arată în comunicatul așa-zisului minister al Apărării din Transnistria.

Purtătoarea de cuvânt a ministerului Apărării de la Chișinău a anunțat că va oferi o reacție după ce situația va fi discutate de forurile competente, potrivit TV8.md.

În același timp, Biroul de politici pentru reintegrare a informat că acuzațiile lansate de la Tiraspol „sunt informații cu tentă provocatoare ce urmăresc scopuri propagandistice” și recomandă tuturor „informarea din surse publice oficiale, difuzate de către autoritățile constituționale”.

transnistria

Tancuri rusești folosite de armata din Transnistria / Sursa foto: Arhiva EVZ

Previziunea ISW despre Kremlin și Transnistria, confirmată

Anterior, într-un interviu oferit jurnaliștilor de la TASS, Vadim Krasnoselski a declarat că este îngrijorat că Republica Moldova își mărește bugetul pentru securitate și apărare.

„Nimic nu se face degeaba și, în acest caz, banii, echipamentele, armele, radarele de apărare aeriană merg și ele într-un anumit scop. Care? Evident, nu pentru protecție. Toți jucătorii internaționali și chiar partenerii occidentali ai Republicii Moldova recunosc că Transnistria nu reprezintă un pericol pentru această țară. Deci, de ce se înarmează? Conducerea Republicii Moldova nu oferă răspunsuri clare la această întrebare, dar deja înțelegem totul”, a declarat Vadim Krasnoselski.

Noile acuzații la adresa Republicii Moldova de la Tiraspol vin să confirme previziunile făcute de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) din Marea Britanie. Potrivit specialiștilor ISW, Kremlinul ar putea încerca să lanseze operațiuni sub steag fals în Transnistria, pentru a destabiliza Chișinăul și a submina exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră.