Uniunea Europeană va fi lovită de un tsunami de falimente, avertizează principala companie franceză din domeniul asigurărilor de credit comercial pentru companiile private.
Potrivit Compagnie française d'assurance pour le commerce extérieur (Coface), în Franța se întrevede o creștere cu 21% a falimentelor corporative, e vorba de 60 de mii de companii, ceea ce înseamnă o pierdere de 200 de mii de locuri de muncă. O tendință care se va manifesta într-un mod similar, dar cu intensități diferite, de-a lungul întregului continent. Magnitudinea reală a recesiunii mondiale se va manifesta abia peste cteva luni, astăzi criza fiind parțial ascunsă de măsurile luate de guverne.
Potrivit studiului Coface publicat marți , numărul falimentelor va fi „mai mult sau mai puțin același în Spania (+ 22%), semnificativ mai mare în Regatul Unit (+ 37%) ), în Italia (+ 37%) și în Olanda (+ 36%) ". Date asemănătoare au fost prezentate și în Italia de Confcommercio.
Ce va genera această situație disperată? Practic, pericolul major este să existe o relație nesănătoasă între volumul emisiunii monetare, împrumuturi și solvabilitatea celor împrumutați, în special în ce privește creditele de consum. Consumatorii privați și întreprinderile mici și mijlocii ar putea să nu mai fie în măsură să ramburseze împrumuturile acordate pentru a depăși criza.
"Lichiditatea poate fi infinită, dar nu este sigur că cei care o au o vor direcționa către cei care au nevoie de ea, dacă nu sunt în stare să o returneze pentru că nu sunt solvenți", subliniază Milano Finanza, care adaugă că recesiunea "va avea un impact puternic asupra riscurilor pe care și le asumă oamenii și, prin urmare, asupra circulației lichidității introduse în sistem ".
Criză economică istorică! „Cea mai gravă după Al Doilea Război Mondial”
Profeția celor „cinci înţelepţi” ai economiei germane: “Urmează o recesiune profundă”
Nu este o coincidență faptul că țara cu cel mai mic risc de faliment este Germania, unde creșterea ar putea fi de numai 12%. Asta pentru că statul german a adoptat un program coerent a cărui piatră de temelie este reducerea TVA-ului de la 19 la 16 la sută.
Situația se anunță foarte grea pentru industria turismului, dar și pentru liber profesioniști, artizani, micii comercianți și cei care lucrează în servicii, în condițiile în care guvernele au direcționat ajutoare importante spre marile companii din Apărare și transporturi, susține ilgiornale.it.