Criză economică istorică! „Cea mai gravă după Al Doilea Război Mondial”

Criză economică istorică! „Cea mai gravă după Al Doilea Război Mondial”

Președintele Federal Reserve (Rezerva Federală), Jerome H. Powell, va depune marturie în fața Comitetului bancar din Senatul Statelor Unite ale Americii, pentru a sublinia, printre altele, că lumea se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice de la Al Doilea Război Mondial până în prezent.

Conform The New York Times, Powell a dat asigurări că Banca centrală își va folosi „gama completă de instrumente” şi este pregătită să facă tot ce poate pentru a ajuta economia americană să treacă prin declinul economic foarte grav.

„Domeniul de aplicare și viteza acestei crize sunt fără precedent modern și sunt semnificativ mai grave decât orice recesiune de după Al Doilea Război Mondial”, a spus Powell în mărturia pregătită pentru a fi prezentată marți în faţa membrilor Comitetului bancar din Senat.

El a mai adăugat că Fed a fost „angajată să folosească întreaga noastră gamă de instrumente pentru a sprijini economia în acest moment provocator, chiar dacă recunoaștem că aceste acțiuni sunt doar o parte a unui răspuns mai larg al sectorului public”.

Ne puteți urmări și pe Google News

O mărturie va depune şi secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care va explica senatorilor ce fac cu un credit de 500 de miliarde de dolari acordat de Congres în Legea CARES, care a fost menită în principal să susțină programele de împrumuturi de urgență ale Fed, care pot menține fluxurile de credite către companii și administrațiile locale în perioade de criză.

În mărturia sa, Mnuchin va declara că se așteaptă ca indicii economici să se îmbunătățească în trimestrul al treilea și al patrulea al acestui an pe măsură ce economia începe să se redeschidă.

El își va apăra, de asemenea, activitatea în activităţile de ajutor economic, arătând către Programul de protecție a salariului, spre plățile cu impact economic și spre salariile din industria aeriană.

„Deși sunt perioade dificile și fără precedent, aceste programe au un impact pozitiv asupra oamenilor”, a declarat secretarul Trezoreriei.

Domnul Mnuchin va depune mărturie că Trezoreria a angajat până la 195 de miliarde de dolari în sprijinul creditului și că restul de 259 de miliarde de dolari este deținut în rezervă pentru „a crea sau extinde programe după cum este necesar”, deoarece monitorizează diferite sectoare ale economiei.

În acelaşi context, sursa citată aminteşte că o recesiune globală prelungită este cea mai mare îngrijorare pe termen scurt în rândul liderilor care se opcuă de gestionarea riscurilor, potrivit unui raport publicat marți de Forumul Economic Mondial. Autorii raportului solicită liderilor mondiali să acționeze împreună pentru a stopa creșterea stresului economic și a nemulțumirilor sociale cauzate de pandemie.