Previziunile privind evoluția situației epidemiologice în sezonul rece 2022 nu sunt deloc optimiste. Dacă am crezut că am scăpat de virusul SARS-CoV-2, cu siguranță ne-am înșelat. Potrivit ultimelor date analizate de specialiști, în toamnă va apărea un nou val de coronavirus, care ar putea să declanșeze infectarea a aproximativ 100 de milioane de persoane, a avertizat administrația Joe Biden.
Valul de coronavirus din toamna 2022 ar putea infecta 100 de milioane de oameni, a avertizat administrația Joe Biden, previziunile făcând parte dintr-o campanie pentru obținerea de fonduri suplimentare pentru vaccinuri, tratamente și teste.
Administrația a precizat că Statele Unite ar putea înregistra 100 de milioane de infecții cu coronavirus și un val potențial semnificativ de decese în această toamnă și iarnă, determinate de noile subvariante Omicron, care au demonstrat o capacitate remarcabilă de a sfida imunitatea.
Omicron va declanșa un nou val COVID-19 la toamnă
Estimarea, oferită de un oficial de rang înalt al administrației Biden în timpul unei ședințe de informare de fond, a fost făcută publică în timp ce națiunea se apropie de un milion de morți din cauza COVID-19. Ea face parte dintr-un efort mai larg de a spori gradul de pregătire al națiunii și de a convinge legislatorii să aloce miliarde de dolari pentru a achiziționa o nouă tranșă de vaccinuri, teste și produse terapeutice.
În prognoza celor 100 de milioane de infecții potențiale în timpul unui val de vreme rece la sfârșitul acestui an și începutul anului viitor, oficialul nu a prezentat date noi și nici nu a făcut o proiecție oficială. În schimb, el a descris valul de toamnă și iarnă ca fiind un scenariu bazat pe o serie de modele externe ale pandemiei. Aceste proiecții presupun că Omicronul și subvariantele sale vor continua să domine răspândirea în comunitate și că nu va exista o tulpină radical diferită a virusului, a spus oficialul, recunoscând că evoluția pandemiei ar putea fi modificată de mulți factori.
Mai mulți experți au fost de acord că este posibil să se declanșeze un nou val major de coronavirus în această toamnă și iarnă, având în vedere scăderea imunității la vaccinuri și infecții, relaxarea restricțiilor și apariția unor variante mai capabile să scape mai bine de protecțiile imunitare.
Specialiștii nu mai înțeleg comportamentul uman
Mulți au avertizat că revenirea la comportamente mai relaxate, de la deplasarea fără mască la participarea la întâlniri sociale în interior aglomerate, ar conduce la mai multe infecții. Media națională pe șapte zile a noilor infecții a crescut de peste două ori, de la 29.312 la 30 martie la aproape 71.000 vineri, puțin mai mult de cinci săptămâni mai târziu.
„Ceea ce spun ei pare rezonabil - se află în partea pesimistă a ceea ce am proiectat în scenariul de modelare a scenariului COVID-19”, a declarat Justin Lessler, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică Globală Gillings a Universității din Carolina de Nord. „Întotdeauna este greu de prezis viitorul când vine vorba de covid, dar cred că acum suntem într-un punct în care este chiar mai greu decât în mod normal. Pentru că există atât de multă sensibilitate, în ceea ce privește aceste tendințe pe termen lung, la lucruri pe care nu le înțelegem exact despre virus și despre comportamentul uman”, a spus Lessler, potrivit The Washington Post.
Un alt modelator, epidemiologul Ali Mokdad, de la Institutul pentru Metrici și Evaluare în Sănătate al Universității din Washington, a declarat, vineri, că noul val de coronavirus se va declanșa probabil la iarnă. Organizația sa, care a făcut previziuni pe termen lung în ciuda numeroaselor incertitudini, tocmai a produs o nouă prognoză care arată o creștere modestă a cazurilor până la sfârșitul lunii mai și apoi un declin până la sosirea iernii.
SUA vor să acorde miliarde de dolari pentru testare și vaccinare
Oficialul administrației a declarat că cele mai recente previziuni sunt împărtășite cu legislatorii de la Capitol Hill, în timp ce Casa Albă încearcă să repornească negocierile blocate cu privire la alocarea de fonduri suplimentare pentru răspunsul la coronavirus. În timp ce Casa Albă solicitase 22,5 miliarde de dolari, luna trecută, principalii legislatori din Senat au ajuns la un acord bipartizan pentru un ajutor de 10 miliarde de dolari pentru covid. Dar o dispută privind decizia administrației de a relaxa restricțiile privind pandemia la granița americană a împiedicat adoptarea rapidă a acordului, care trenează acum de săptămâni.
Oficialii de la Casa Albă au declarat că sunt îngrijorați de faptul că o parte semnificativă a rezervei naționale de antivirale și teste va fi epuizată ca urmare a creșterii anticipate a numărului de cazuri în sudul țării în această vară. Fără aceste instrumente, ei spun că țara ar fi nepregătită pentru un val de toamnă și iarnă, iar decesele și spitalizările ar putea crește dramatic.
Dacă Congresul rămâne în impas, a spus oficialul, administrația va retrage probabil banii care au fost puși deoparte pentru mai multe teste și produse terapeutice pentru a cumpăra mai multe vaccinuri - decizii care vor lăsa țara mai vulnerabilă decât ar trebui să fie.