Boala care slăbeşte oasele afectează peste 75 de milioane de persoane în lume, însă incidenţa ei poate fi scăzută printr-o alimentaţie bogată în calciu.
Peste 75 de milioane de persoane suferă de osteoporoză în Europa, SUA şi Japonia, arată statisticile date publicităţii de International Osteoporosic Foundation şi prezentate ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Osteoporozei. La fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură din cauza osteoporozei în ţările UE. Se estimează că, până în anul 2050, incidenţa la nivel mondial a fracturilor de şold ar putea creşte cu 310% la bărbaţi şi cu 240% la femei. În România nu există statistici privind numărul persoanelor cu osteoporoză şi cel al fracturilor cauzate de această boală. Specialiştii recomandă însă părinţilor să le dea copiilor suficiente alimente bogate în calciu, din primii ani de viaţă.
Fumatul şi sedentarismul, factori de risc
Deficitul de vitamina D, fumatul, sedentarismul şi tulburările de alimentaţ ie sunt principalii factori de risc ai osteoporozei. La aceştia se mai adaugă vârsta, sexul feminin, tratamentul de lungă durată cu corticosteroizi şi istoricul familial. Calciul este una dintre componentele majore ale osului. Necesarul de calciu creşte în adolescenţă, când capacitatea de absorbţie din alimente e mare.
Lactatele sunt cele mai importante surse de calciu disponibile. „Din păcate, copiii nu prea mai consumă lapte. Părinţii ar trebui să înlocuiască băuturile carbogazoase cu lapte, dar de fapt este invers“, atenţionează medicul Cătălin Codreanu. Calciul mai poate fi luat şi din broccoli, peşte conservat, precum sardinele, sau anşoa, nuci, portocale şi fructe uscate. Şi mişcarea e necesară pentru întărirea oaselor, cel puţin 30 de minute pe zi.
Bolnavii din România, nediagnosticaţi şi prost trataţi
În România nu se cunoaşte exact numă rul persoanelor cu osteoporoză. „E nevoie de un registru al persoanelor cu fracturi osteoporotice“, atrage atenţia Cătălin Codreanu. De asemenea, numărul aparatelor DEXA care măsoară densitatea osoasă e prea mic raportat la numărul de locuitori, doar 2,5 la un milion de locuitori.
„Aparatele DEXA sunt prost distribuite. Sunt judeţe în ţară în care nu există aparate DEXA. În Oradea sunt două astfel de aparate, iar în Cluj, şase aparate“, a afirmat Salvina Mihalcea, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Prevenirea Osteoporozei în România. O investigaţie la şold şi coloană costă 60 de lei, dar poate ajunge şi la 200 de lei în clinicile private. Persoanele cu osteoporoză îşi pot evalua riscul de fractură pe următorii 10 ani cu ajutorul instrumentului FRAX, disponibil pe site-ul http://www.shef.ac.uk/FRAX. FRAX a fost elaborat la iniţiativa OMS cu sprijinul Universităţii din Sheffield, Marea Britanie.
STATISTICI
150.000 de decese anual din cauza complicaţiilor
Aproximativ 75% din toate fracturile de şold apar la femei şi în jur de 25% din fracturile la şold la persoanele peste 50 de ani apar la bărbaţi. O fractură creşte riscul unei alte fracturi cu 86%. În UE, anual se înregistrează 150.000 de decese prin complicaţii ale fracturilor osteoporotice. „Fiecare a cincea fractură conduce prin complicaţii la deces. În primul an de la o fractură de şold, unul din cinci bolnavi moare, iar 4 din 10 nu se pot deplasa fără ajutor“, a declarat Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatice „Dr. Ion Stoica“ din Bucureş ti. Un bărbat cu vârsta peste 50 de ani are un risc de 30% să sufere o fractură, similar cu cel de a dezvolta cancer la prostată.