Vești extrem de proaste vin de la Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Organizației Națiunilor Unite. Criza mondială de sănătate a declanșat o reacție în lanț, cu urmări greu de anticipat.
Prețurile mondiale la alimente au explodat! Vești extrem de proaste vin de la Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Organizației Națiunilor Unite. Criza mondială de sănătate a declanșat o reacție în lanț, cu urmări greu de anticipat.
Prețurile mondiale la alimente au explodat! Mai exact, au atins în ianuarie cel mai înalt nivel din ultimii 7 ani, potrivit experților FAO. Cele mai importante creșteri de prețuri s-au înregistrat la cereale, uleiuri vegetale și zahăr.
Motorul economiei germane s-a gripat! Probleme mari pentru Merkel
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Organizației Națiunilor Unite notează că este a opta lună consecutive în care se înregistrează scumpiri.
Prețurile mondiale la alimente au explodat!
Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale marchează o creștere cu 4,3% față de decembrie 2020, mai mult. Mai mult, prețurile au atins cel mai înalt nivel din iulie 2014, nunță Tass, citând un comunicat de presă al FAO.
În ianuarie, indicele prețurilor cerealelor FAO a înregistrat „o creștere lunară bruscă de 7,1%, Cel mai mult a crescut prețul porumbului, cu 11,2 la sută. Acum prețul porumbului este cu 42,3% mai mare față de ianuarie 2020.
Și prețul grâului a crescut cu 6,8%. Această scumpire, potrivit FAO, e determinată de cererea globală puternică și de așteptările ca Rusia să reducă exporturile. Această posibilitate e destul de mare, având în vedere că Moscova a anunțat că va dubla taxa pentru exportul de grîu începând din marie 2021.
Biden bate toate recordurile. 5 greșeli majore într-o săptămână
Și indicele FAO al prețului uleiului vegetal a crescut cu 5,8%, cel mai înalt nivel din ultimii opt ani.
Prețurile mondiale la alimente au explodat! alimentele de bază se scumpesc!
Producția de ulei de palmier e mai scăzută decât era de așteptat în Indonezia și Malaezia. De vină sunt precipitațiilor excesive și a penuria de forței de muncă. Grevelor prelungite din Argentina au scăzut și disponibilitatea la export a uleiului de soia, se arată în documentul FAO.
Indicele prețurilor zahărului FAO a fost cu 8,1% mai mare decât în decembrie, iar indicele prețurilor lactatelor FAO a crescut cu 1,6%. Și prețurile la carne au crescut cu 1,0% față de decembrie, notează Tass.