Preţurile la imobile au ajuns la nivelul din 2006. Bucureşti - Ilfov, cea mai acută scădere

Preţurile la imobile au ajuns la nivelul din 2006. Bucureşti - Ilfov, cea mai acută scădere

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au scăzut în medie cu 4,3% în 2011 faţă de 2010, într-un ritm ceva mai lent în comparaţie cu reducerea de -4,6% înregistrată între 2009 şi 2010, potrivit Indicelui Anual al Proprietăţilor Rezidenţiale, lansat de EFG Eurobank Property Services.

Scăderea continuă a preţurilor le readuce aproximativ la nivelul anului 2006, se menţionează în studiu.

La nivel trimestrial, indicele general a arătat un comportament stabil, fără fluctuaţii semnificative. Mai precis, în al doilea şi al treilea trimestru al anului trecut, indicele a arătat o scădere de 1,3% şi, respectiv, de 2,4%, în timp ce în primul şi al patrulea trimestru a cunoscut o modificare uşoară de +0,5% şi respectiv de -0,7%, probabil ca o consecinţă sezonalităţii.

Potrivit studiului, regiunile cu o scădere puternică a preţurilor faţă de 2010 sunt Bucureşti - Ilfov (-7,9%), precum şi regiunile Dunăre (-5,2%), Muntenia (-5,1%), Sud (-5%) şi Vest (-3,7%). Nivelul preţurilor pentru Moldova, Nord şi Centru, a rămas relativ stabil.

În centrul Capitalei au fost scăderi mai mici

Indicii anuali aferenţi zonelor Bucureşti Centru şi Bucureşti Periferie au înregistrat o scădere anuală de -9,9% şi respectiv de -11,3%. În schimb, indicele Judeţului Ilfov nu a urmat aceeaşi tendinţă, încheind anul cu o creştere de 1,3%.

Potrivit studiului, în ultimul trimestru al anului 2011, indicele zonal Bucureşti Centru a înregistrat o scădere de 4,5% de la un trimestru la altul, faţă de o creştere de 3,8% în timpul trimestrului anterior.

"Este posibil ca aceste fluctuaţii să indice faptul că piaţa caută, pe de o parte, un nou nivel de stabilizare, iar, pe de alta, că nu şi-a arătat întreaga dinamică şi astfel rămâne foarte sensibilă la schimbări de interes general în mediul economic internaţional", mai scrie în studiu.

Unde au crescut prețurile

Doar două regiuni din România, Centru şi Dunăre, au înregistrat valori uşor în creştere în ultimele trei luni ale anului trecut, de la un trimestru la altul, de +1,1% şi, respectiv, de +0,4%.

Cea mai rapidă scădere trimestrială a preţurilor s-a înregistrat în Vest, urmată de Moldova, care pare să înregistreze o corectare puternică a performanţei pozitive înregistrată în restul anului.

La nivelul marilor oraşe, Brăila se află în fruntea performanţelor trimestriale, înregistrând o evoluţie anuală pozitivă în T4 2011. Brăila este urmată de Oradea. Galaţi şi Brăila sunt singurele oraşe mari unde a avut loc o creştere a preţurilor, atât la nivelul indicelui trimestrial, cât şi al celui anual.

Indicii celorlalte oraşe prezintă o contracţie moderată a preţurilor, majoritatea demonstrând o performanţă îmbunătăţită în ultimul trimestru comparativ cu trimestrul anterior.

Ne puteți urmări și pe Google News