Inflația prețurilor la alimente ar putea scădea în viitor datorită recoltelor bune, dar asta nu înseamnă că prețurile alimentelor sunt în scădere, a declarat duminică Tiff Macklem, guvernatorul Băncii Canadei.
Comentariile sale au venit imediat după ce Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a publicat date care arată că indicele prețurilor la alimente a scăzut pentru a șasea lună consecutivă în septembrie. Indicele a atins un nivel record în martie, dar chiar și cu scăderea din septembrie, a fost încă cu 5,5% mai mare decât în urmă cu un an.
Inflația alimentară a scăzut din cauza diverșilor factori, inclusiv încetinirea creșterii globale, factori sezonieri și un acord intermediat de ONU și Turcia pentru a permite transporturilor de cereale din Ucraina să fie exportate din porturile Mării Negre.
Potrivit ONU, prețurile grâului au crescut cu 2,25% în septembrie, din cauza îngrijorărilor legate de vreme a marilor exportatori din Argentina și SUA, precum și a exporturilor de cereale ucrainene din Marea Neagră.
Prețurile la alimente și băuturi din SUA au crescut cu 13,5% în august față de acum un an, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. Există multe piese pentru prețurile alimentelor. În afară de prețul materiilor prime, există și alte probleme la nivelul întregii economii care contribuie la prețurile alimentelor, inclusiv dificultăți în lanțul de aprovizionare, costurile cu energia și costurile cu forța de muncă.
Continuarea războiului
Incertitudinea cu privire la aprovizionarea globală cu alimente este probabil să persiste anul viitor. Având în vedere că războiul din Ucraina continuă, fermierii ucraineni vor planta mai puțin grâu în această toamnă. Costurile ridicate ale îngrășămintelor ar putea avea impact asupra plantărilor, au spus cercetătorii de la Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare în raportul din septembrie.
Macklem de la Bank of Canada a evidențiat dificultatea de a prognoza prețurile volatile ale mărfurilor. „Sunt influențați în mare măsură de evenimente globale asupra cărora nu avem nici un control sau influență”, a declarat Macklem, potrivit Business Insider.