Conform analizei făcute de FAO, prețurile la alimente se mențin foarte ridicate și au atins cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani. România, în grupul țărilor expuse.
Sunt mari probleme la nivel global în ceea ce privește alimentele. Prețurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani și, bineînțeles, țările care sunt dependente de importuri vor fi afectate în perioada următoare. Și România este expusă la această tendință de creștere, pentru că țara noastră depinde în mare măsură de importuri.
Prețurile la alimente au atins un nivel record pentru ultimul deceniu
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna ianuarie, acest indice a crescut până la 135,7 puncte, de la 134,1 puncte în decembrie. Datele pentru decembrie au fost revizuite în creştere, iniţial se fiind raportat un nivel de 133,7 puncte.
Preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.
Preţul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu un procent de 4,2% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nivel record, din cauza deficitului de forţă de muncă şi a vremii nefavorabile.
Și carnea, și cerealele costă mai mult
Preţurile la lactate au urcat cu 2,4% în ianuarie, a cincea lună de creştere consecutivă, cel mai ridicat avans fiind la unt şi lapte praf degresat.
Potrivit FAO, preţurile la cereale s-au majorat cu doar 0,1% luna precedentă, deşi preţul porumbului a crescut cu 3,8%, din cauza temerilor privind efectele secetei din America de Sud. În schimb, preţul grâului a scăzut cu 3,1%, în urma recoltelor ridicate din Australia şi Argentina.
De asemenea, preţurile la carne au urcat luna precedentă, în timp ce preţurile mondiale la zahăr au scăzut cu 3,1% în ianuarie, parţial ca urmare a perspectivelor favorabile de producţie ale marilor exportatori India şi Thailanda.
De asemenea, FAO a dat publicităţii şi un set de noi estimări revizuite cu privire la producţia mondială de cereale în 2021, prognozând o producţie de 2,793 miliarde de tone, faţă de previziunea precedentă, de 2,791 miliarde de tone, scrie Agerpres. Revizuirea în creştere vine ca urmare a recoltelor mai ridicate din Australia şi Argentina faţă de nivelul estimat, alături de o creştere mai uşoară a previziunilor privind producţia în Rusia şi Ucraina.
Care sunt cauzele care au dus la aceste majorări
Luna trecută, FAO şi-a exprimat prudenţa privind posibilitatea atenuării presiunilor preţurilor în 2022.
„Deşi în mod normal preţurile ridicate ar urma să facă loc producţiei majorate, costul ridicat al factorilor de producţie, evoluţia pe plan global a pandemiei şi condiţiile climatice mai nesigure ca niciodată lasă puţin loc pentru optimism în privinţa revenirii la condiţii de piaţă mai stabile, inclusiv în 2022”, a spus economistul FAO Abdolreza Abbassian, conform Digi 24.
Creşterea preţurilor îngrăşămintelor, în urma majorării preţurilor energiei, a dus la măsrirea costurile fermierilor pentru producerea recoltelor, provocând dubii privind randamentele culturilor din 2023