Prețurile carburanților, la un minim istoric. Calculele pentru următoarea perioadă

Prețurile carburanților, la un minim istoric. Calculele pentru următoarea perioadăCarburanți. Sursa foto: pixabay.com

Prețurile carburanților în Republica Moldova au înregistrat o scădere majoră în ultima ultimele două luni. De exemplu, vineri, 6 septembrie, prețul pe litru de bezină COR 95 a atins un minim istoric de 2,40 lei. Prețul la motorina standard a fost de 2,24 lei/litru.

ANRE a explicat faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează reflectă atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere.

Prețurile actuale la carburanți sunt determinate atât de nivelul tot mai scăzut al cotațiilor Platts, care au ajuns la circa 750 $/tonș la benzină și 700 $/tonă la motorină, cât și de aprecierea tot mai accentuată a monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

Ce înseamnă cotația Platts

Determinarea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se bazează pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare, corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică, stabilită semestrial de ANRE.

Astfel, metoda de calculare a prețului maximal de către ANRE este aceeași ca și în cazul prețurilor stabilite de către companii în cadrul tranzacțiilor internaționale, fapt ce permite ca efectul unei creșteri sau scăderi a prețurilor produs într-o zi exactă să fie amortizat print-o valoare medie. Prin urmare, orice scădere sau creștere a prețului pe piețele internaționale, este resimțită abia peste câteva zile la pompele stațiilor de alimentare din Republica Moldova.

Doi factori care au  prăbușit prețurile carburanților

În Republica Moldova, prețurile la carburanți sunt aproape de cele de dinaintea războiului din Ucraina. Veaceslav Ioniță, expert economic, a explicat, pentru tv8.md, că sunt doi factori principali care au dus la ieftinirea benzinei și motorinei: scăderea prețului la petrol pe piețele internaționale și întărirea leului moldovenesc.

Carburanți

Sursa foto: Arhiva EVZ

„În primul rând, contextul internațional este favorabil, după criza care am avut-o după începerea războiului, acum avem o tendință generală de scădere a prețului, amânunt pentru care pentru noi este bine, și dacă nu se va întâmpla nimic ieșit din comun, atât pe segment economic, cat si politic, atunci prețurile prețul la resursele energetice va fi incoparabil mai bine decât în 2022 și 2023”. Cât despre întărirea leului moldobvenesc, economistul a spus că că asta se întâmplă în luna august, când se întorc acasă moldovenii care lucrează peste hotare.

Ce se va întâmpla în continuare cu prețurile carburanților? Economistul Veaceslav Ioniță explică: „O ușoară scădere ar mai putea fi, dar trebuie să o spunem altfel, nu există premise că vom avea o creștere de preț. Și nu uitați am avut o inflație fără precedent, leul de astăzi nu mai este leul de acum 3-4 ani în urmă”.