Prețuri record la alimente. Amendă de sute de milioane pentru un mare producător la nivel mondial

Prețuri record la alimente. Amendă de sute de milioane pentru un mare producător la nivel mondial

Comisia Europeană a dat uneia dintre cele mai mari companii alimentare americane, sancțiuni de milioane de euro, după ce prețurile la alimente au explodat în ultima perioadă.

Prețuri record la alimente. Sancțiuni de milioane de euro în UE

Bruxelles-ul a decis joi să impună o amendă de 337,5 milioane de euro gigantului alimentar american Mondelez, proprietarul mărcilor Lu, Oreo, Milka și Toblerone, acuzat de obstrucționarea concurenței pe piața de ciocolată, biscuiți și cafea, conform relatărilor AFP.

După o anchetă inițiată în ianuarie 2021, Comisia Europeană acuză Mondelez că a împiedicat comerțul transfrontalier cu alimente, respecitv produse de ciocolată, biscuiți și cafea între statele membre, încălcând normele UE în materie de concurență.

Executivul european susține că grupul a limitat comerțul cu ciocolată, biscuiți și cafea între statele membre prin intermediul unor acorduri ilegale și a abuzat de poziția sa dominantă pe anumite piețe.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mondelez a restricţionat în mod ilegal comerţul transfrontalier în UE pentru a menţine preţuri mai mari pentru produsele sale, în detrimentul consumatorilor”, a declarat comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Comisia Europeană, anchetă

Comisia Europeană anchetează Meta pentru nerespectarea legii DSA. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Inflaţia preţurilor, o preocupare majoră pentru gospodăriile europene

Aceastăamendă considerabilă, a noua ca mărime dintre cele impuse de UE pentru practici anticoncurențiale, vine într-un moment în care inflația prețurilor la alimente este o preocupare majoră pentru gospodăriile europene. Companiile sunt frecvent criticate pentru creșterea excesivă a prețurilor în ultimii ani, în special după ce prețurile de consum au crescut rapid începând din 2022, ca urmare a războiului din Ucraina.

„Preţurile alimentelor diferă de la un stat membru la altul. Comerţul transfrontalier în cadrul pieţei interne poate reduce preţurile şi poate creşte disponibilitatea produselor pentru consumatori. Acest lucru este deosebit de important în perioadele de inflaţie ridicată”, a subliniat Margrethe Vestager.

Ca rezultat al divizării activității Kraft Foods în 2012, grupul Mondelez, cu sediul central în Chicago (Illinois), deține numeroase mărci cunoscute, cum ar fi Côte d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone și TUC.

Într-un alt caz de practici anticoncurențiale similar, producătorul belgiano-brazilian de bere AB InBev, cel mai mare din lume în acest domeniu, a primit o amendă de 200 de milioane de euro din partea Comisiei Europene în mai 2019.