Prețul unuia dintre cele mai consumate alimente de bază a crescut în ultima perioadă. Este vorba despre pâine, produs care se află pe masa marii majorități a românilor.
Rata creșterii prețurilor în România a fost de 4,8 %, în septembrie. Iar specialiștii spun că scumpirile vor continua și în următoarele săptămâni, astfel că românii vor avea parte de un crăciun mai scump.
Prețul pâinii a crescut în România
Românii plătesc mai mult pentru pâine și produse de panificație, scumpirile urmând să aibă loc până la finalul lunii ianuarie. Prețul pâinii, aliment de bază nelipsit de pe masa românilor a crescut cu 3 până la 5%, conform datelor INS. Motivul majorării prețurilor este legat de creșterea costurilor cu materiile prime pe care trebuie să le suporte producătorii.
Iar scumpirile, arată specialiștii, nu se vor opri. La finalul lunii ianuarie, o pâine va ajunge să coste mai mult cu 10% raportat la actualele prețuri.
Prețul unei franzele, cel mai ieftin sortiment de pâine va crește de la 1,5 lei, cât este în prezent, la aproximativ 1,6 lei.
Panificatorii acuză scumpirea grâului, principala materie primă. Anul acesta, în perioada 1 iulie – 8 septembrie, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din Uniunea Europeană. În total, au fost exportate 1,72 de milioane de tone. O tonă de grâu costa, în luna septembrie, 226 de euro, mai mult decât cel din luna august, de 194 de euro.
Românii plătesc mai mult și pentru lactate
Scumpiri au avut loc și la produsele lactate, în această perioadă. Prețul mai mare a fost pus pe seama secetei din această vară. Prețul laptelui a crescut, la poarta fermei și cu 30%. De asemenea, furnizorii au prezentat, magazinelor, noile oferturi de prețuri, majorate, pentru o serie de produse lactate, între care smântână, iaurt, cașcaval afumat și brânză topită.
Creșterile de prețuri sunt cuprinse între 3 și 9% și se vor aplica chiar din octombrie. Astfel, dacă în vară, în iulie, litrul de lapte se vinea cu 2 lei, acum prețul a crescut cu un leu.
„În condițiile în care laptele spot este 3,6 lei și sunt semne că acesta va mai crește, este posibilă o majorare de 15-20%”, declarat Ionuț Lupu, director Asociația HolestinRo.
O situație specială se întâlnește în cazul untului, care a atins un preț istoric la nivel european.
Prețul alimentelor va crește din ianuarie
Experții apreciază că viitorul an va fi foarte dificil din perspectiva scumpirilor. Prețul la raft va crește, pentru alimente și nu numai, chiar dacă inflația a mai scăzut. Economiștii spun că scăderea inflației nu implică automat și reducerea prețurilor. Iar pe viitor sunt așteptate noi scumpiri. Motivul este legat, spun specialiștii, de incapacitatea guvernului de a reduce deficitul. Toată lumea se așteaptă la creșterea taxelor și impozitelor, din 2025.
„Se discută din ce în ce mai des de creșterea taxelor și impozitelor din 2025. Acest lucru va însemna un cost mai mare pentru antreprenori. Iar antreprenorii vor face un lucru foarte simplu. Vor arunca toate aceste costuri cu taxe și impozite în prețuri. Așa că, inevitabil, chiar dacă momentan Banca Națională a României a încercat prin politicile monetare să țină în frâu inflația, acest lucru nu cred că va mai fi posibil, începând cu anul viitor. Ne vom aștepta, din nou, la creșteri de prețuri odată cu 1 ianuarie 2025”, a explicat Radu Ciobanu, profesor de economie.
Ministrul Agriculturii propune o plafonare a adaosului comercial pentru produsele procesate în România. Economiștii estimează că măsura ar putea avea efecte contrare celor urmărite. Cu alte cuvinte vom prețul alimentelor și nu numai, ar putea crește la raft.
„În anumite perioade de cumpănă, se poate lua în considerare o plafonare a prețurilor, dar nu mai mult de 2-3 luni. Nu poți să mergi cu o plafonare a prețurilor pe un întreg ciclu agricol, pe un an, pentru că acest lucru va însemna, poate, prețuri ținute în frâu pe o perioadă scurtă de timp, după care va urma explozia”, este de părere Radu Ciobanu.