Prețul laptelui a explodat. Producătorii se plâng că nu-și vor mai putea vinde marfa

Sursa: Arhiva EVZ

Prețurile la toate lactatele și brânzeturile vor crește, după ce laptele s-a scumpit. Producătorii se tem că vor rămâne cu produsele pe raft, în contextul în care un kilogram de cașcaval va ajunge să coste și 100 de lei.

Președintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a anunțat că după scumpirea materiei prime și a costurilor tot mai mari privind producția, prețul la un kilogram de cașcaval sau brânză maturată, produsă din 100% lapte de vacă, va ajunge la prețul astronomic de 100 de lei în această iarnă.

De asemenea, Marius Chiorean, manager la Torokoi, un brand deținut de compania Binal Mob, a afirmat că pentru a face un kilogram de cașcaval este nevoie de 10 litri de lapte, prețul minim pentru acesta fiind de 35 de lei.

Producătorul care vinde cașcaval sub prețul de 35 de lei/kg nu va face profit

Fondatorul companiei Manufactura de Brânză, Istvan Varga, a spus că ferma sa are o producție de lapte scăzută față de ferma industrială deoarece nu poate folosi orice tip de furaje pentru brânza maturată.

„Brânza noastră porneşte de la 75 de lei/kg, dar calitatea este ridicată, pentru că noi facem doar o tonă pe lună. Producătorii mari de lactate, industrial, cu ajutorul tehnologiei, îşi permit să scoată maximum dintr-un litru de lapte, noi nu”, a spus Istvan Varga, scrie romaniatv.net.

Reamintim că în iulie, prețul laptelui la vacă a fost cu 16,2% mai mare față de aceeași lună a anului trecut. Mai mult, în retail, prețul ajunge la 10 lei/litru, dar producătorii de lapte crud primesc între 1,65 şi 2,7 lei/litru.

În urmă cu două zile, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că nu sunt motive ca prețul laptelui să se majoreze.

„Nu sunt motive să crească prețul laptelui atât de mult. Fermierii trec acum printr-o situație mai delicată din cauza secetei. Această creștere nu este posibilă. Consider că nu sunt evidente obiective care să determine o asemenea creștere Fermierii s-au confruntat cu această secetă, cu producții mai reduse, în condițiile în care au cumpărat inputuri la prețuri mai ridicate și lor trebuie să le asigurăm libertatea să își valorifice producția în așa fel încât să avem siguranța reluării ciclului de producție prin însemânțările din această toamnă, în așa fel încât anul agricol să debuteze cum trebuie”, a declarat Daea.