Preţul GAZELOR româneşti a fost îngheţat până în primăvară. Cu cât vom importa de la RUŞI la iarnă

Preţul GAZELOR româneşti a fost îngheţat până în primăvară. Cu cât vom importa de la RUŞI la iarnă

Prețul gazelor naturale din producția internă destinate populaţiei şi CET-urilor, pentru căldura destinată consumatorilor casnici, va fi înghețat pe o perioadă de 9 luni, până la ieşirea din iarnă, la 60 de lei pe MWh. Măsura a fost luată de Guvern ieri întrucât importurile s-au ieftinit suficient, apropiindu-se de valoarea gazelor din producţia locală.

Pe legislaţia anterioară, gazele autohtone ar fi trebuit să se scumpească la 66 lei/MWh, de la 1 iulie, pentru a ajunge la o apropiere de preţul celor din import, în speţă din Rusia. Cum însă petrolul s-a ieftinit puternic pe bursele internaţionale, şi ruşii au ieftinit gazele, aşa că nu mai era nevoie de o nouă scumpire a gazelor produse local, fiind atinsă o oarecare convergenţă. 

Cât ar putea costa totuşi importurile la iarnă şi care este tendinţa preţurilor pe termen mediu? A fost corectă decizia de îngheţare a preţurilor? Va continua tendinţa de ieftinire a gazelor ruseşti sau nu? 

Cea mai corectă idee de preţ este dată de cotaţiile de la Central European Gas Hub (CEGH) - Bursa de Gaze Naturale a Bursei din Viena, cea mai mare platformă de tranzacţionare din Europa Centrală şi de Est. 

Tranzacţiile pentru ziua următoare de astăzi s-au încheiat la un preţ de 15,286 euro/MWh. Comparativ, la cursul BNR de astăzi, gazele din producţia românească pentru populaţie sunt vândute la 13,2 euro/MWh, cât înseamnă cei 60 lei/MWh. 

Tranzacţiile realizate ieri pe contracte futures lunare au stabilit un preţ pentru luna iulie de 15,19 euro/MWh. 

Pentru august, preţul este de 15,38 euro/MWh, iar pentru septembrie – 15,61 euro/MWh.

Pe contracte futures trimestriale, tranzacţiile cu livrare în trimestrul 3 al acestui an s-au încheiat la un preţ de 16,9 euro/MWh, iar pentru primul trimestru din 2017, când consumul este maxim, preţul a fost de 17,1 euro/MWh, scăzând în T2 la 16,74 euro/MWh. 

Nici pe piaţa liberă producătorii locali nu pot coborî preţurile sub 72 lei/MWh (15,9 euro/MWh), din cauza suprataxelor colectate de Ministerul Finanţelor. Aceştia sunt acum puternic concuraţi de importuri. 

Ne puteți urmări și pe Google News