Prețul gazelor naturale și a energiei electrice rămân foarte mari. Cu cât vor crește facturile dacă se renunță la plafonare

Prețul gazelor naturale și a energiei electrice rămân foarte mari. Cu cât vor crește facturile dacă se renunță la plafonare Sursa foto: Dreamstime.com

Criza gazelor naturale provocată de războiul din Ucraina, face ca autoritățile române să rămână în stare de alertă maximă și să caute soluții pentru a realiza alte conexiuni spre Asia, pentru a importa mari volume pe care se le înmagazineze ulterior.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu susține că nu este ”vremea pentru odihnă” în ceea ce privesc soluțiile pentru a transporta gaz metan, cât mai repede, și în volume cât mai mari de la producători spre România.

Un astfel exemplu este al unui gazoduct care pornește din Azerbaijan, unul dintre marii producători mondial de gaze naturale, tranzitează Turcia, Grecia și Bulgaria, după care ajunge și în țara noastră.

”Cu această ocazie am transmis că ar fi o greșeală să credem că vom avea parte de un an ușor. Ci din contră. Este nevoie să intensificăm cooperarea pentru a duce mai departe obiectivul de a diversifica sursele și rutele de aprovizionare cu gaze naturale, precum și cu energie curată. Prin urmare, orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est și Balcani este binevenită, având în vedere că disponibilitatea gazelor va continua să fie o provocare în viitorul apropiat”, transmite Virgil Popescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vor crește tarifele dacă se renunță la plafonarea prețurilor

Deși, în ultima vreme, există voci care vin din partea unor politicieni din cadrul partidelor aflate putere, pentru renunțarea plafonării, un simplu calcul arată că oamenii vor plăti mult mai mult pentru energia electrică și gazele naturale, dacă acest lucru se va întâmpla.

Pentru asta, a fost luat în calcul consumul unui locuitor din București, caz real, care în luna martie 2020 a consumat 72 kWh, și a plătit suma de 48.96 lei.

Pornind de la acest caz, unde consumul se încadrează sub plafonul lunar de 100 kWh, s-au avut în vedere ofertele furnizorilor de energie electrică de pe piața de energie, care au prețuri mari.

Cel mai mic preț de pe piață este 0.73 lei/kWh, ceea ce înseamnă un cost de plată de 52 de lei, cu opt la sută mai mare.

Următoarele oferte sunt tot mai mari, și variază între 54,19 lei și 88 de lei, ceea ce înseamnă un preț aproape dublu.

Din acest motiv, încă, piața de energie este foarte volatilă, producătorii având prețuri mari în compație cu cele de la marile burse, saui cele de producție.

Cei care au consumuri mai mari vor plăti mai mult, și asta pentru că s-ar încadra în alte limite de prețuri, potrivit Antena3.