Presiuni asupra opoziției din Kosovo pentru a accepta planul european de normalizare a relațiilor cu Serbia

Serbia/Kosovo / Sursa: Arhiva EVZ

Diplomații internaționali au avertizat reprezentanții partidelor kosovare de opoziție să nu folosească tema formării Uniunii Comunităților Sârbești (ZSO) din Kosovo în jocurile politice interne, ci să sprijine planul european care reglementează formarea ZSO, amintind că "cei mai puternici aliați ai Kosovo sprijină acest plan".

Ambasada SUA la Belgrad a comunicat că este îngrijorătoare poziția opoziției opoziției față de planul european, care a fost acceptat verbal de cele două părți ca bază a viitoarelor negocieri. Declarațiile liderilor și membrilor Partidului Democrat din Kosovo (DPK) și ai Uniunii Democrate din Kosovo (DSK) privind planul european pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia "nu sunt în acord cu sprijinul pe care SUA îl acordă acestui plan" – a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Pristina. Amintim că cele mai importante partide de opoziție, DPK și DSK, consideră că planul european nu este în favoarea Pristinei, deoarece "insistă pe formarea ZSO și nu pe recunoașterea reciprocă".

Actualul guvern se confruntă cu o „moștenire”

Din DSK s-a subliniat că este vorba de "cea mai gravă omisiune și de o greșeală istorică din dialog". "Cu ocazia Zilei Independenței Kosovo, președintele Biden și secretarul de stat Blinken au subliniat că planul european are sprijinul nostru, deoarece asigură stabilitate regională, prosperitate economică și integrare în structurile euroatlantice" – a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei SUA, adăugând că în eforturile comune ale SUA și Uniunii Europene de a elabora acest plan au inclus și consultări cu partidele de opoziție din Kosovo.

Înainte de vizita emisarului special al UE pentru dialog, Miroslav Lajčak și a noii întâlniri a președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, cu premierul Kosovo, Albin Kurti, la 18 martie la Ohrid, Ambasada Germaniei la Pristina a transmis opoziției că nu are sens să se discute despre trecut. "Guvernele anterioare și-au asumat formarea ZSO și din aceste guverne au făcut parte partide care acum sunt în opoziție. Actualul guvern se confruntă cu această moștenire" – a declarat ambasadorul Germaniei la Pristina, Joern Rohde, adăugând că se așteaptă ca opoziția să demonstreze responsabilitate politică. "Am speranța că opoziția se va comporta constructiv și nu va folosi această temă în jocuri politice interne, așa cum s-a întâmplat în trecut. Acum este vorba de viitor și aici fiecare are responsabilitate politică, în special opoziția" – a declarat Rohde. Îngrijorați de poziția opoziției și o posibilă blocare a planului de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Pristina, Parisul a făcut apel la liderul DSK, Lumir Abdixhiku, pentru a clarificări. "În următoarele zile Abdixhiku se va întâlni cu oficiali francezi pentru a discuta despre cele mai recente evenimente politice, dialogul cu Belgradul și parcursul Kosovo spre integrarea în structurile euroatlantice" – se menționează în comunicatul Ambasadei Franței la Pristina.

(rts.rs - Traducerea Rador)