Presiuni americane asupra Romaniei pentru Kosovo

Presiuni americane asupra Romaniei pentru Kosovo

Problema minoritatii maghiare alimenteaza reticentele Bucurestiului si ale Bratislavei, sustine International Herald Tribune.

Statele Unite vor exercita, probabil, presiuni asupra Romaniei si Slovaciei pentru a accepta pozitia Uniunii Europene in privinta viitorului statut al provinciei sarbe Kosovo. Romania si Slovacia privesc cu reticenta atitudinea UE in cazul Kosovo, temandu-se ca etnicii maghiari de pe teritoriul lor ar putea revendica o autonomie sporita in cazul in care populatia albaneza din provincia sarba va avea castig de cauza, comenteaza „International Herald Tribune”.

Potrivit unui diplomat european care a tinut sa-si pastreze anonimatul, jocurile au fost deja facute. „Negocierile se vor incheia pe 10 decembrie. Daca nu simtim atunci ca Serbia si Kosovo pot conveni asupra viitorului provinciei, atunci Kosovo isi va proclama independenta unilateral. Statele Unite vor recunoaste independenta, iar europenii, atat timp cat raman uniti, vor adopta aceeasi pozitie”, a afirmat acesta.

Dificultati pentru o pozitie unanima

Alte surse diplomatice citate de publicatie afirma insa ca blocul comunitar va intampina dificultati in a adopta o pozitie unanima. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a anticipat dezbaterile intense pe marginea acestui subiect si a declarat ca UE ar trebui sa ramana unita in privinta viitorului statut al provinciei Kosovo. El a atras insa atentia ca si pozitia Rusiei trebuie luata in considerare.

„Independenta provinciei Kosovo este de neevitat pe termen lung”, a afirmat Sarkozy, subliniind ca liderul rus Vladimir Putin „trebuie sa inteleaga faptul ca nimeni nu vrea sa-l umileasca”. Rusia a avertizat ca o independenta a provinciei sarbe neaprobata de Belgrad ar putea declansa o reactie in lant in regiunile separatiste care au ambitii de independenta, printre care Abhazia, Osetia de Nord si Transnistria.

La randul lor, Grecia si Cipru nu vad cu ochi buni atitudinea Uniunii Europene. Grecia se teme ca statul vecin Macedonia s-ar putea confrunta cu o instabilitate din cauza tendintelor separatiste ale populatiei albaneze, iar Ciprul se teme ca modelul Kosovo ar putea fi urmat si de cipriotii turci din nord.

POZITIE

Nicio legatura intre Transilvania si Kosovo

„Romania nu se gandeste la Transilvania atunci cand abordeaza problema viitorului statut juridic al Kosovo”, a afirmat saptamana trecuta, la Budapesta, ministrul de externe, Adrian Cioroianu, precizand inca o data ca Bucurestiul nu agreeaza ideea declararii unilaterale a independentei provinciei sarbesti. La randul sau, seful diplomatiei ungare, Kinga Goncz, a tinut sa adauge ca „Romania si Ungaria sunt doua tari in interiorul UE, ale caror granite vor deveni mai mult simbolice decat efective”.

Ne puteți urmări și pe Google News