Președintele UDMR este acuzat de „propagandă pentru război” la Parchetul General

Președintele UDMR este acuzat de „propagandă pentru război” la Parchetul General

La Parchetul General este înregistrată de joi, 27 iulie, o plângere penală pe numele președintelui UDMR, Kelemen Hunor, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: ameninţare (art. 206 NCP), comunicarea de informaţii false (Art. 404 NCP) și propaganda pentru război (Art. 405 alin. (2) NCP).

Plângerea pe numele liderului UDMR a fost făcută de generalul (r) Mircia Chelaru, fost șef al Statului Major General, primvicepreședinte al Partidului Neamul Românesc, după evenimentele de la Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului.

Generalul Chelaru explică în plângere că, deși nu s-a aflat la Valea Uzului, la acțiunea de cinstire a eroilor din 6 iunie, când au avut loc incidentele dintre români și maghiari, ci la la Târgul Ocna, ziua următoare Hunor Kelemen a făcut o declarație publică, transmisă în toate mijloacele de informare în masă: radio, televiziune, presă și on-line, în legătură cu incidentele de la Cimitirul Internațional de la Valea Uzului, în care spunea:

„A fost un act de vandalism, de barbarie, să intri în cimitir, să-i ataci pe cei care se roagă acolo, să rupi gardul, să rupi poarta, să rupi crucile din pământ, să arunci cu piatra, spunând că tu vii să comemorezi eroi, care la 10- 12 kilometri, într-un alt cimitir în Poiana Uzului, sunt într-adevăr îngropaţi, un cimitir uitat. A fost o provocare pusă la cale de câteva organizaţii nonguvernamentale, plus câţiva preoţi, plus foşti militari în rezervă, inclusiv generalul Chelaru, foşti europarlamentari, care au fost acolo, s-a văzut că era o coordonare foarte-foarte precisă de a ataca oamenii care au format un lanţ. E inacceptabil ceea ce s-a întâmplat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

„Făptuitorul a răspândit ştiri tendenţioase”

Generalul Chelaru susține că liderul UDMR a răspândit, cu rea-intenție, prin intermediul mass-media din țară și străinătate, știri false la adresa sa menite să aducă atingere relațiilor sociale care privesc siguranța internă a statului prin subminarea încrederii dintre cetățeni și instituția militară. „Analizând conținutul declarației, se poate proba că prin termenii folosiți și momentul ales pentru a o difuza – la radio și televiziune de mai multe ori, în data de 07.06.2019, imediat după incidentele din data de 06.06.2019, la ore de maximă audiență - făptuitorul a răspândit ştiri tendenţioase neverificate sau de-a dreptul inventate, în scopul provocării unui conflict violent intern posibil escaladat până la confruntări armate, faptă prevăzută și pedepsită de art. 405 alin. (2) NCP - Propaganda pentru război”, se arată în plângerea penală înregistrată la Parchetul General de generalul Mircia Chelaru.