Președintele UDMR a recunoscut. Există un cuvânt care îi enervează pe români

Președintele UDMR a recunoscut. Există un cuvânt care îi enervează pe români

Într-un interviu, Kelemen Hunor a vorbit despre principalele direcții de acțiune ale UDMR dar și despre autonomia Ținutului Secuiesc.

Hunor a recunoscut că există un cuvânt care îi enervează pe români, iar acesta este autonomie. Președintele UDMR a admis că formațiunea pe care o conduce a greșit în momentul în care a discutat despre anumite subiecte fierbinți, printre care și autonomia.

„Autonomia este un cuvânt care îi enervează pe români. Deci trebuie să vedem unde am greșit noi folosind acest termen fiindcă dacă nu există o discuție, un dialog, între români și maghiari, sigur, nu ai cum să depășești această fază. Eu vorbesc de subsidiaritate și de o reformă a statului. Subsidiaritate ce înseamnă? Deciziile cât mai aproape de comunitățile locale. Acest lucru este valabil pentru toate comunitățile locale”, a spus Kelemen Hunor, în cadrul unui interviu pentru G4Media.

Vicepremierul UDMR a mai spus că autonomia locală sau cea universitară nu deranjează pe nimeni. În schimb, atunci când vine vorba despre autonomia teritorială toată lumea sare în sus și reacționează dur de tot.

„Deci, autonomia niciodată nu înseamnă secesiune, nu înseamnă atentat la unitatea statului român, integritatea teritorială, în niciun caz. Acest lucru trebuie subliniat. Colegii mei, eu, colegii care vor veni după noi în UDMR, niciodată n-au propus altceva decât o subsidiaritate, aplicarea subsidiarității, principiului, într-o măsură destul de, hai, cum să spun, accentuată. Dar nu altceva. Deci niciodată nu am spus că e nevoie de altceva”, a mai spus Hunor.

Autonomia va rămâne doar pe hârtie

Kelemen Hunor a recunoscut că în perioada următoarea chestiunea autonomiei Ținutului Secuiesc nu va fi pusă pe tapet. În prezent, UDMR și coaliția din care face parte au alte priorități.

„În perioada imediat următoare există alte priorități, mai încolo vom vedea ce vom face cu aceste proiecte, cum vom argumenta și ce parteneri vom găsi pentru a pune în aplicare principiul subsidiarității. Acest lucru este important pentru mine: cine decide despre problemele care sunt foarte aproape de comunitate. Decide comunitatea sau decide centrul? Centrul care de foarte multe ori, acum știți și dumneavoastră, știu și eu, habar nu are ce e în teritoriu. Din varii motive, nu discutăm dacă e bine sau nu, dar nu știe. Și atunci trebuie lăsată comunitatea să decidă în marea majoritate a treburilor care o interesează”, a spus șeful UDMR.

Ungaria a oprit finanțările în Transilvania

Programul economic al Ungariei, prin care sunt investite sume mari de bani, în Transilvania, în special, s-a redus substanțial. În prezent, proiectele medii primesc finanțare, în timp ce pentru cele mici, finanțarea s-a încheiat în 2020. Kelemen Hunor se plânge de faptul că oficialii de la Budapesta nu au deschis linii noi de finanțare.

„Nu continuă, deci nu au deschis programe noi, ceea ce era pornit, alea, mă rog, sunt în derulare. La proiectele mici cred că s-a și încheiat încă de anul trecut. Urmează discuțiile. Da, am vorbit ultima dată cu ministrul de externe când a fost la Budapesta, cu Szijjarto, dar urmează să fie întâlniri bilaterale și să fie purtate aceste discuții fiindcă punctul meu de vedere nu s-a schimbat. În acest moment, dacă se investește în România și se investește dintr-un stat vecin, nu se investește nici din Iran, nici din altă parte, din China, din nu-știu-ce, din Uniunea Europeană, înseamnă că aduci bani în țară, nu iei bani din țară”, a mai spus Kelemen Hunor.