Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, transmite, vineri, că are de gând să inițieze o convorbire telefonică cu președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski. Scopul apelului oficialului turc este de a încerca să obțină pacea în Ucraina, dat fiind că încă de la începutul războiului, Turcia și-a manifestat dorința de fi mediator în conflictul armat.
Întrebat de presă în legătură cu starea negocierilor ruso-ucrainene, președintele turc transmite că urmează să-i apeleze pe cei doi lideri ai statelor implicate în conflict, în vederea unui acord de pace.
„Nu suntem lipsiți de speranță. Prietenii noștri vor lua legătura cu ei astăzi, intenționăm să susținem din nou un apel cu (președintele rus Vladimir) Putin și (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski astăzi sau mâine.
Prin apeluri, intenționăm să ducem procesul de la Istanbul la nivelul liderilor”, a transmis președintele Erdogan.
Turcia jonglează între Moscova şi Kiev pe fondul unor interese economice
În calitate de gazdă a negocierilor dintre Moscova şi Kiev, Turcia înţelege să joace un rol major pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Ankara se află în centrul eşichierului diplomatic între Ucraina şi Rusia. După negocierile de pace care s-au ţinut la Istanbul între 28 şi 30 martie, un înalt oficial turc a afirmat, vineri, 8 aprilie, că Ucraina şi Rusia sunt în continuare „de acord” să reia negocierile în ciuda recentei descoperiri a crimelor ruseşti comise pe teren, în special în oraşul Bucha.
„Cele două ţări sunt de acord să ţină negocieri în Turcia, dar sunt încă departe de a cădea de acord asupra unui text comun”, a arătat un înalt oficial care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Deja, joi, 7 aprilie, ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, dăduse asigurări cu ocazia unei vizite la Bruxelles că „Rusia şi Ucraina par dispuse să se întâlnească din nou la Istanbul, scrie france24.com.
Alegerea Turciei ca teren de negociere nu este întâmplătoare
Ankara menaja ambele părţi chiar înaintea începerii conflictului. Pe 23 februarie – în ajunul invaziei ruse - preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, exprima clar această ambivalenţă declarând că „nu poate renunţa” nici la Ucraina, nici la Rusia.
Fidelă acestei abordări, diplomaţia turcă a calificat drept „inacceptabilă şi gravă încălcare a dreptului internaţional” invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Patru zile mai târziu, Ankara a ajuns, la cererea Kievului, să recunoască conflictul drept război. Conform Convenţiei de la Montreux din 1936, Turcia închide accesul, pentru majoritatea navelor de război în strâmtorile Bosfor şi Dardanele.
Economia Turciei depinde de Rusia
Lira turcească a pierdut 47% din valoare în 2021 şi preţurile au crescut cu peste 54%, în acelaşi timp. Această inflaţie record din ultimii 20 de ani a marcat o nouă cotitură pentru Turcia, zguduită din 2018 de o criză monetară.
Rusia este un partener comercial esenţial pentru Ankara: ea îi furnizează 45% din consumul de gaz natural şi 70% din grâu – un import de extremă necesitate, având în vedere creşterea preţurilor pâinii, o sursă majoră de nemulţumire în Turcia.
În sfârşit, ruşii sunt importanţi şi pentru sectorul turismului turc: 4,7 milioane de vizitatori ruși (adică 19% din total) au vizitat anul trecut această țară.