Președintele Turciei propune noi negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Vladimir Putin ar fi devenit „mult mai blând”

Președintele Turciei propune noi negocieri de pace între Rusia și Ucraina. Vladimir Putin ar fi devenit „mult mai blând” Putin și Erdogan. Sursa foto: Kremlin

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va încerca ca Vladimir Putin și Volodimir Zelenski să poarte o discuție telefonică. Propunerea liderului de la Astana vine în încercarea de a pune capăt războiului declanșat în Ucraina de Rusia.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a explicat că zilele următoare, partea turcă va purta conversații telefonice cu președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Liderul de la Astana susține că liderul rus a devenit „mult mai blând” în ceea ce privește potențialele negocieri cu Kievul.

„Am văzut că domnul Putin este mult mai blând și mai deschis la negocieri decât în ​​trecut. Vom vedea la ce poate duce acest lucru în cursul diplomației telefonice, pe care o vom desfășura în zilele următoare, după ce i-am ascultat pe ambii lideri”, a declarat Erdogan reporterilor. În același timp, președintele turc a adăugat că Volodimir Zelenski este, de asemenea, de acord cu „depășirea acestei probleme”.

Dmitri Peskov, Rusia a fost deschisă încă de la început negocierilor

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat, în timpul brifingului de presă de vineri, 21 octombrie, că Vladimir Putin „de la bun început” a fost deschis negocierilor. Mai mult decât atât, țarul de la Kremlin a încercat să inițieze un proces de negocieri cu NATO și Statele Unite, înainte de desfășurarea de trupe în Ucraina. „Probabil s-a schimbat doar poziția părții ucrainene, care în acest timp a codificat subiectul necontinuării negocierilor cu Federația Rusă”, a spus Peskov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Turciei, în timpul unei convorbiri telefonice cu Volodimir Zelenski, din 19 septembrie, i-a reamintit liderului ucrainean importanța unei soluții diplomatice a conflictului. De asemenea, Erdogan și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la încetarea acestuia. Cu toate acestea, Zelenski a anunțat, pe 30 septembrie, refuzul Ucrainei de a purta negocieri cu Rusia, atât timp cât Vladimir Putin este președintele țării.

După declanșarea războiului din Ucraina de Rusia, Erdogan a acționat ca unul dintre cei mai activi mediatori între părțile rusă și ucraineană. Cu asistența Turciei, în iulie a fost încheiat un „acord cu cereale”, a cărui ceremonie de semnare a avut loc la Istanbul, notează Kommersant.