Președintele Băsescu către FMI: Taxa pe carburanți, o mare greșeală. Nu-mi cereți să semnez ce negociați

Președintele Băsescu către FMI: Taxa pe carburanți, o mare greșeală. Nu-mi cereți să semnez ce negociați

Preşedintele Traian Băsescu a primit azi, de la ora 11,00, la Palatul Cotroceni, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Președintele Traian Băsescu a afirmat că nu susţine introducerea accizei la carburanţi, menţionând că nu va bloca deciziile pe care aceste instituţii le au cu Guvernul României, dar să nu i se ceară să semneze ce negociază ei.

"Desigur, din cauza ineficienţei colectării, noile taxe au fost introduse, nu condamn lărgirea bazei fiscale, sunt un susţinător al acesteia, dar exagerările, a pune taxe suplimentare în cazul energiei, în principal, şi a carburanţilor, în special, o consider o mare greşeală, care va afecta şi economia, şi populaţia. Desigur, responsabilităţile sunt ale dvs. şi ale Guvernului, dar o asemenea taxă nu va fi în mod public susţinută de mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez deciziile dintre dvs. şi Guvern în acest moment, dar să nu-mi cereţi să semnez ce negociaţi", a spus șeful statului.  Acesta a mai afirmat că România şi-a reluat "vechile obiceiuri", mai exact cum a fost o creştere economică, cum s-a început să se cheltuiască ''din ce în ce mai mai mult", fapt care va duce țara noastră într- o nouă criză. Șeful statului a mai spus că măsurile economice din 2010 au permis ca în 2011 să înregistrăm o nouă creștere economică. Echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială a sosit marți la Bucureşti pentru a evalua acordul încheiat la jumătatea anului trecut şi pentru finalizarea primei evaluări a acestui acord. Misiunea va dura până pe data de 3 februarie. 

Prima evaluare nu a fost încheiată deoarece preşedintele Traian Băsescu nu a semnat ultima scrisoare de intenţie către FMI, opunându-se astfel introducerii accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Acesta era documentul care trebuia să încheie prima evaluare a acordului cu FMI. Potrivit lui Liviu Voinea, ministrul denegat pentru Buget, acordul cu FMI este în derulare şi nu a fost suspendat. "Nu este nicio suspendare a acordului, acesta este în derulare. Chiar şi în absenţa unei scrisori aprobate, implementăm toate măsurile. Acelaşi lucru este valabil şi pentru memorandumul cu UE, care nu are nicio problemă, deoarece evaluările lor sunt la câte şase luni, iar în ianuarie va fi prima", a spus Liviu Voinea.