Președintele Mexicului a criticat luni ceea ce a numit „spionajul” și „interferența” SUA în Mexic, la câteva zile după ce procurorii americani au anunțat acuzații împotriva a 28 de membri ai cartelului Sinaloa pentru introducerea unor cantități masive de fentanil în Statele Unite. Cei trei fii ai fostului lord al drogurilor Joaquín „El Chapo” Guzmán - cunoscuți sub numele de „Chapitos” - se numără printre cei acuzați.
Președintele Andrés Manuel López Obrador a sugerat luni că acest caz a fost construit pe baza informațiilor colectate de agenți americani în Mexic și a declarat că „agenții străini nu pot fi în Mexic”.
El a calificat ancheta din Sinaloa drept „o ingerință abuzivă, arogantă, care nu ar trebui acceptată sub nicio formă”
Un fost agent de top al poliției antidrog americane a calificat comentariile președintelui drept nejustificate. Mike Vigil, fost șef al operațiunilor internaționale pentru Drug Enforcement Administration, a declarat că López Obrador a presupus în mod greșit că agenții americani trebuie să fie în Mexic pentru a colecta informații pentru acest caz. De fapt, o mare parte din caz pare să fi provenit de la suspecți de trafic prinși în SUA.
„Vrea să distrugă complet relația de lucru care a durat zeci de ani pentru a fi construită”, a spus Vigil. „Acest lucru se va traduce prin mai multe droguri care vor ajunge în Statele Unite și mai multă violență și corupție în Mexic”.
López Obrador a continuat luni să descrie fentanilul - un opioid sintetic care cauzează aproximativ 70.000 de decese prin supradoză anual în Statele Unite - ca fiind o problemă a SUA, susținând că nu este fabricat în Mexic. El a sugerat familiilor americane să își îmbrățișeze mai mult copiii sau să își țină adolescenții acasă mai mult timp, pentru a opri criza fentanilului.
De asemenea, președintele mexican a lăsat să se înțeleagă că lupta împotriva traficului de fentanil trece în plan secundar față de combaterea problemelor de securitate internă ale Mexicului și că Mexicul ajută doar din bunăvoință.
„Ceea ce trebuie să facem în primul rând este să garantăm siguranța publică în țara noastră... acesta este primul lucru (pe care trebuie să îl facem)”, a declarat López Obrador, „iar în al doilea rând, să ajutăm și să cooperăm cu guvernul american”.
Vigil a subliniat că tocmai aceleași carteluri care fac trafic de fentanil și metamfetamine sunt cele care provoacă cele mai multe violențe în Mexic. Este puțin probabil ca evitarea confruntărilor cu aceste carteluri să aducă pacea, a spus Vigil, menționând că „va avea exact efectul opus”.
Acuzațiile americane anunțate vineri au dezvăluit metodele brutale și șocante pe care cartelul, cu sediul în statul nordic Sinaloa, le-a folosit pentru a transporta cantități masive de fentanil din ce în ce mai ieftin în Statele Unite.
Oficialii federali au detaliat vineri practicile macabre și crude ale fraților porecliți Chapitos, menite să le extindă puterea și să acumuleze o bogăție mai mare - de la testarea puterii fentanilului pe prizonieri până la hrănirea tigrilor cu victimele violențelor lor pentru a intimida civilii.
Aparent dornic să acapareze piața și să construiască o piață de bază de dependenți, cartelul vindea pastile contrafăcute care conțineau fentanil pentru doar 50 de cenți bucata.
Propria administrație a lui López Obrador a recunoscut că a descoperit zeci de laboratoare în care se produce fentanil în Mexic, în special în statul Sinaloa din nordul țării.
Cea mai mare parte a fentanilului ilegal este presat de cartelurile mexicane în pastile contrafăcute, făcute să arate ca alte medicamente precum Xanax, oxicodonă sau Percocet, sau amestecat în alte droguri, inclusiv heroină și cocaină. Multe persoane care mor din cauza supradozelor în Statele Unite nu știu că iau fentanil.
López Obrador resimte profund acuzațiile SUA privind corupția din Mexic și a luptat din răsputeri pentru a evita un proces în SUA împotriva fostului secretar al apărării, generalul Salvador Cienfuegos, acuzat de SUA că a ajutat o bandă de traficanți de droguri în 2020.
La un moment dat, López Obrador a amenințat că va da afară din Mexic agenții DEA dacă generalul nu va fi trimis acasă, ceea ce s-a întâmplat - Cienfuegos a fost eliberat rapid. De atunci, guvernul mexican a impus reguli restrictive cu privire la modul în care agenții pot opera în Mexic și a încetinit pentru o perioadă aprobarea vizelor, potrivit www.cbsnews.com.