Evenimentul Zilei > International > Preşedintele lor a vrut aceasta. Ce fac astăzi aproape 105 milioane DE JAPONEZI, în locuri publice
Preşedintele lor a vrut aceasta. Ce fac astăzi aproape 105 milioane DE JAPONEZI, în locuri publice

Preşedintele lor a vrut aceasta. Ce fac astăzi aproape 105 milioane DE JAPONEZI, în locuri publice

Sunt convocați în școli, primării și alte locuri publice.

Japonezii au început duminică dimineață să meargă la urne pentru alegeri legislative anticipate stabilite de primul ministru Shinzo Abe care încearcă să facă din acest scrutin un referendum pentru sau împotriva politicii sale economice.

Cele 48.000 de secții de votare s-au deschis la ora 7.00 locală /22.00 GMT sâmbătă/ și se vor închide la 20.00 /11.00 GMT/, ora la care se așteaptă primele estimări mass-media.

De această dată, trebuie aleși 475 de deputați în loc de 480 în adunarea precedentă dizolvată la 21 noiembrie. Printre aceste locuri disputate de 1.191 candidați, 295 sunt atribuite în scrutin uninominal cu un tur și celelalte 180 pe o bază proporțională.

În întreaga ţară

Aproape 105 milioane de japonezi sunt convocați în școli, primării și alte locuri publice pentru a vota, dar observatorii se așteaptă la o prezență scăzută din cauza lipsei unei mize și vremii nefavorabile în unele părți ale țării, chiar dacă pentru prima dată pentru alegeri parlamentare campania a avut loc de asemenea pe internet, notează AFP.

Șeful guvernului, care a parcurs aproximativ 14.000 km în întreaga țară pentru a face campanie în ultimele două săptămâni, afirmă că vrea să ceară opinia populației cu privire la continuarea politicii sale, așa-numita "abenomics" menită să redreseze economia.

De la punerea ei în aplicare în urmă cu doi ani, această strategie a dat la început rezultate pozitive /scăderea yenului, revenirea la o inflație moderată și relansarea creșterii/, dar apoi a început să-și piardă din ritm și Japonia a căzut din nou în recesiune în al treilea trimestru al acestui an, amintește AFP.

Opoziția, divizată și nepregătită pentru un scrutin care pentru ea nu are niciun motiv să fie, va avea mari dificultăți să înceapă supremația asupra Partidului Liberal Democrat /PLD/ al lui Abe, considerat marele favorit.