Președintele Klaus Iohannis și-a cerut scuze public. Afirmațiile nu erau chiar exacte

Președintele Klaus Iohannis și-a cerut scuze public. Afirmațiile nu erau chiar exacte

Subiectul începerii anului școlar începe să devină derutant pentru toți românii.

Președintele Klaus Iohannis a venit, joi, cu precizări, cerându-și scuze pentru declarațiile făcute miercuri. Șeful de la Cotroceni vorbise despre contextul în care ar putea să înceapă anul școlar la data de 14 septembrie.

„Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României”, a anunțat, astăzi, Administrația Prezidențială.

„Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate”, mai precizează oficialii de la Cotroceni.

„Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştrii şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemia.

S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează. Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar.

„Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv la școală”, afirmase președintele Klaus Iohannis.

Premierul Ludovic Orban a vorbit și el despre acest subiect. „Toate aceste proceduri vor fi curând, în 10 zile maxim, ele vor fi parte din acte normative, se va face training-ul, inspectorii, training cu directorii de şcoli. De asemenea, urmărim programe de creştere a abilităţilor de transmitere a cunoştinţelor, pentru cadrele didactice, online, astfel încât să creştem performanţa în organizarea lecţiilor online.

Avem linii pe care le urmărim, vor fi pregătiţi, vor şti ce au de făcut. Oricum, ca procedură va fi, probabil, o procedură, la propunerea şcolii cu avizul DSP şi al Inspectoratului Şcolar. Deciziile, altele decât decizia efectivă de deschidere normală a şcolii, vor fi luate de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă”, a spus premierul.