Evenimentul Zilei > Justitie > Președintele Klaus Iohannis despre modificările codurilor penale: „Dezechilibrează sistemul judiciar”
Președintele Klaus Iohannis despre modificările codurilor penale: „Dezechilibrează sistemul judiciar”

Președintele Klaus Iohannis despre modificările codurilor penale: „Dezechilibrează sistemul judiciar”

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus membrilor delegației Comisiei de la Veneţia, că modificarea codurilor penale favorizează politicieni cu dosare penale.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit joi, delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia). Întâlnirea a avut loc în cadrul pregătirii avizului Comisiei cu privire la recentele modificări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală adoptate de către Parlamentul României. În acest caz, Comisia de la Veneţia a fost sesizată de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, potrivit comunicatului se specifică, că modificările Codului Penal și a Codului de procedură penală dezechilibrează sistemul judiciar.

”Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, în cadrul discuţiilor, principalele probleme ridicate de noua formă a legislaţiei penale, aşa cum a fost votată de către Parlament. În acest context, Preşedintele României a arătat că modificările codurilor penale diminuează predictibilitatea şi dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că este inacceptabilă distrugerea coerenţei legislative. De asemenea, Preşedintele României a subliniat că modificările propuse de actuala majoritate parlamentară riscă să compromită efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani”, se mai arată în comunicat