Președintele Klaus Iohannis a cerut NATO să strângă rândurile. Ce obiectiv a trasat liderul de la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a cerut NATO să strângă rândurile. Ce obiectiv a trasat liderul de la CotroceniSursa: Facebook/ Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, președintele României a vorbit despre susținerea statului român pentru o mai bună cooperare între Uniunea Europeană și NATO. Mai mult, președintele Klaus Iohannis subliniază faptul că zona Mării Negre reprezintă un punct de vulnerabilitate în raport cu Rusia, principala amenințare a securităţii euroatlantice, fiind necesară o sporire a efectivelor militare în regiune.

Klaus Iohannis, președintele României, a participat la Summitul de la Madrid al NATO, context în care membrii Alianței au subliniat necesitatea de a răspunde amenințărilor cu care se confruntă inclusiv statele din Vecinătatea Sudică.

Klaus Iohannis sprijină inovarea militară a NATO

Membrii NATO reuniți la Madrid au discutat despre principalele amenințări la adresa securității statelor aflate în vecinătatea sudică a Alianței. Astfel, președintele Klaus Iohannis salută adoptarea Cartei acceleratorului pentru inovare în domeniul apărării.

„Președintele României a luat parte joi, 30 iunie, la cea de-a treia reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul șefilor de stat și de guvern dedicată provocărilor și amenințărilor din Vecinătatea Sudică. În cadrul acestei reuniuni, au fost abordate progresele în lupta contra terorismului, modalitățile de asigurare a securității alimentare și răspunsul la alte provocări provenite din Vecinătatea Sudică a Alianței, precum și posibilitățile de sprijin aliat pentru capacitățile de apărare ale partenerilor din Sud.

În cadrul Summitului, șeful statului român a participat, în seara zilei de 29 iunie, la dineul transatlantic oferit de Premierul spaniol Pedro Sanchez, iar în dimineața zilei de 30 iunie, la ceremonia de semnare a Scrisorii de angajament privind Fondul de Inovare al NATO, care corespunde aprobării, de către liderii la nivel înalt, a Cartei acceleratorului pentru inovare în domeniul apărării (DIANA)”, reiterează un comunicat al Administrației Prezidențiale.

România, pachet de asistență pentru Republica Moldova și Georgia

Oficialul român a subliniat susținerea țării, în cadru aliat, față de partenerii cei mai vulnerabili la amenințările Rusiei, îndeosebi Republica Moldova și Georgia, în vederea sporirii rezilienței acestora.

„Președintele României a salutat deciziile adoptate de liderii aliați privind acordarea unui nou impuls parteneriatelor, prin accelerarea sprijinului politic și practic pentru parteneri, calibrate la nevoile și specificul fiecărei țări.

În context, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat deschiderea României de a se implica activ în implementarea pachetelor de asistență pentru aceste state și a evidențiat contribuția semnificativă a țării noastre în sprijinul acestora”, conform aceleiași sursei.

NATO și UE, Declarație Comună în sprijinul Ucrainei

Mai mult, președintele Klaus Iohannis a reiterat susținerea României pentru cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană, salutând „nivelul fără precedent de interacțiune și cooperare practică” dintre cele două organizații internaționale.

„În context, Președintele României s-a referit la semnificația solidarității și complementarității dintre cele două organizații în acordarea de sprijin Ucrainei, afirmând, totodată, că România susține adoptarea, cât mai curând, a unei noi Declarații Comune NATO – UE, care să evidențieze abordarea comună în gestionarea acestei crize”, transmite Administrația Prezidențială, printr-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News