Presedintele-jucator evolueaza in Spania

Presedintele-jucator evolueaza in Spania

Sambata, 5 mai, Traian Basescu va participa la mitingurile de la Madrid si Castellon, organizate de sustinatorii sai din Spania.

Migratia masiva a romanilor catre Occident a schimbat si strategiile electorale ale unor lideri politici.

Traian Basescu isi va face campanie electorala dincolo de granitele tarii. Presedintele suspendat va participa sambata la mitingurile pe care romanii din Spania le vor organiza in sprijinul sau, sustin surse apropiate acestuia.

El se va afla la Madrid si Castellon, doua dintre regiunile in care traiesc comunitati importante de romani. Basescu va sosi in capitala Spaniei in jurul pranzului. Desi este suspendat din functie, potrivit unei cutume diplomatice, partea spaniola ii va asigura transport intern si protectie.

Spre seara, Basescu va ajunge la Castellon, pentru a lua parte la mitingul din Piata Auditorum din centrul orasului in care traiesc  40.000 de romani. „Am fost anuntati inca de vineri ca vine presedintele ales si am facut afise ca sa anuntam aceasta vizita”, a precizat Dan Ionita, seful Asociatiei Romanilor din Catalunya si Levante, zona in care se afla si orasul Castellon.

Vizita presedintelui suspendat in Spania are loc in contextul in care guvernul nu se inghesuie sa organizeze suficiente sectii de votare, pentru ca romanii plecati in strainatate sa-si poata exercita dreptul de vot. 

380.000 de romani sunt inregistrati la primariile din Spania, conform datelor oficiale din 2006, dar in realitate numarul lor ajunge la un milion.

Locurile in care, teoretic, s-ar putea vota sunt: Ambasada din Madrid (unde traiesc peste 100.000 de romani) si consulatele de la Barcelona (49.000 de romani), Valencia (72.000 de romani) si Sevilla (38.000 de romani).

Romanii care traiesc in nordul Spaniei ar avea cele mai mari distante de parcurs pana la urnele din Madrid sau Barcelona, distante ce oscileaza intre 200 si 600 de km.

Vanghelie va fi si el in Castellon

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, se va afla si el sambata la Castellon. Vanghelie a fost invitat pentru a sprijini in alegerile locale Partidul Socialist Spaniol.

Cum acolo traiesc foarte multi romani, confratii PSD din Spania mizeaza pe sprijinul lui Vanghelie in a-i convinge sa-i voteze. Vizita sa a fost anuntata inca de acum doua saptamani.

„Noi stim ca va fi o reuniune cu reprezentantii PSD la Camera de Comert si Industrie din oras si ca vor veni si aproximativ 800 de sustinatori care traiesc in Castellon, care sunt membri de partid, pentru un miting. A fost anuntat si Mircea Geoana, dar apoi a ramas ca vine doar Marian Vanghelie dintre cei mai importanti”, a spus Dan Ionita. (A contribuit Tatiana Dabija)

Fara sectii de votare suficiente, nu toti romanii din diaspora vor putea vota

In absenta unor solutii alternative pentru tari ca Spania sau Italia, in care traiesc comunitati numeroase de romani, la referendumul din 19 mai vor aparea aceleasi probleme ca si la alegerile din 2004.

Romanii din diaspora au reclamat atunci distantele mari pe care le-au avut de parcurs pana la urne si aglomeratia de la sectiile de votare.

Doua urne la Asolo-Treviso, in Italia

Constantin Marza, unul dintre cei cinci observatori delegati de Asociatia ProDemocratia sa asiste la alegerile prezidentiale din 2004 la consulatul onorific de la Asolo-Treviso, spune ca cele doua urne amenajate acolo au fost insuficiente.

„Locul este foarte indepartat, iar sectia propriu-zisa de votare a fost amenajata intr-un spatiu destul de mic fata de numarul mare de oameni care au venit sa voteze. S-a format o coada destul de mare. Erau oameni care veneau de la 300 de kilometri, chiar mai bine, pentru ca era singura sectie de votare dintr-o zona destul de mare a Italiei”, spune observatorul ProDemocratia.

Pentru a ajunge la Asolo, „un fel de catun pe undeva pe niste dealuri, la vreo 50 de kilometri de Treviso”, explica Marza, „oamenii erau nevoiti sa vina cu masina”, transportul in comun fiind limitat, la sfarsit de saptamana, la numai o cursa de autobuz pe zi.

In Italia au ajuns la urne, in decembrie 2004, peste 3.800 de romani, potrivit datelor centralizate de ProDemocratia. Asociatiile comunitatilor romanesti estimeaza insa ca la referendum numarul lor va fi mult mai mare.

Daca pentru acestia vor fi amenajate 4-5 sectii de votare, in China urmeaza sa se organizeze trei astfel de puncte, cu toate ca in 2004 la urnele de la Beijing, Hong-Kong si Shanghai abia s-au adunat o suta de romani. (Anca Simina)

Societatea civila cere Mai multe sectii in strainatate

Vocile societatii civile contesta intentia guvernului de a amenaja sectii electorale doar pe langa sediile ambasadelor si consulatelor la referendumul din 19 mai, in tarile cu importante comunitati romanesti.

„Este incorect ca pentru europarlamentare sa ai mai multe sectii de votare, iar pentru referendum sa limitezi posibilitatea romanilor de a-si exprima opinia”, considera Radu Filipescu, presedintele GDS. De aceeasi parere este si Alina Mungiu-Pippidi, presedinte al Societatii Academice Romane.

„Nu au cum doua milioane de romani din strainatate sa voteze doar la ambasade si consulate. Se fac niste cozi enorme si guvernul asta urmareste, sa descurajeze, pentru ca se stie ca electoratul din strainatate este pro-Basescu”, a argumentat Mungiu-Pippidi.

Presedintele Aliantei Civice, Christian Mititelu, admite ca, „in tari mari, cum e Canada, nu poti sa asiguri birouri de vot in toata tara, e firesc sa se organizeze doar pe langa consulate si ambasada”. Pentru restul teritoriului, spune analistul, „trebuie insa gasita o alta solutie, cum ar fi votul prin corespondenta”. (Andi Manciu, Anca Simina)

FORUM „Stranierii” vor vot anticipat

In timp ce autoritatile de la Bucuresti invoca lipsa de timp pentru organizarea mai multor sectii de votare in strainatate, romanii de peste hotare propun solutii pentru a putea participa la referendum.

Dupa aparitia materialului „Romanii de „afara”, impiedicati sa voteze”, mii de cititori ai „Evenimentului zilei” au reactionat, sustinand pe forumul EVZ ca se pot gasi variante pentru ca „stranierii” sa poata participa la referendumul din 19 mai.

„De ce nu se pot cere formulare la ambasade si consulate pentru vot anticipat ca in USA? Nu mai e nevoie de mii de sectii de votare”, sustine „un european-american”.

„Si in Europa occidentala se aplica de foarte multi ani acest sistem de vot anticipat. Sunt convins ca toti cei care doresc sa voteze ar prefera aceasta cale, deoarece este foarte simpla si convenabila”, adauga si Victor2.

Bucuresteanul-USA atrage si el atentia ca „este vorba despre dreptul, nu „privilegiul” de a vota! Oricine este cetatean roman, indiferent unde locuieste, trebuie sa poata vota”. (Andi Manciu)

Cititi si PD vrea sectii de votare in strainatate.

 

Ne puteți urmări și pe Google News