Shimon Peres către Traian Băsescu: „Israelul știe că se poate baza pe Dvs fără ezitare”
- Simona Mătieș
- 20 ianuarie 2014, 18:31
Preşedintele Traian Băsescu a fost primit, azi, la reşedinţa prezidenţială din Ierusalim de către preşedintele israelian Shimon Peres. Acesta a declarat în cuvântul de bun venit că Traian Băsescu este un prieten şi, mai important, este un căpitan de navă. Generalii stau în comandamente, dar căpitanul este pe navă alături de marinari, aşa că o astfel de experienţă anterioară este foarte bună pentru un şef de stat, a subliniat liderul israelian.
UPDATE 18.00 În această seară, președintele a depus un bilet la Zidul Plângerii, el refuzând să spună ce dorință și-a pus, dar subliniind că dorința din 2009, în timpul primei vizite de stat în Israel, i s-a împlinit.
UPDATE 15.30 ”Yad Vashemul impresionează în primul rând pentru că este simplu. Poate la fel de simplu cum niște ticăloși din istoria omenirii, din istoria Europei, au gândit să extermine un neam, națiune, care nu era alta decât poporul sfânt. Cred că Yad Vashemul de la Ierusalim, Muzeul Holocaustului de la Washington, Monumentul Holocaustului din București sunt simboluri a ceea ce omenirea nu trebuie sa facă niciodată plecând de la discriminare. Sunt simboluri a ceea ce omenirea ne arată unde se poate ajunge atunci când oameni urăsc alți oameniși politicieni iresponsabil încearcă să parvină la putere arătând ce este mai rău in om: capacitatea de a-si urî semenii. Mă voi întoarce aici întotdeauna cu pioșenie, cu respect și mă bucur că o comunitate românească a avut contribuții importante la mobilarea cu exponate specifice - au fost donate din diverse sinagogi de Bârlad, Rădăuți, București completează imaginea unei sinagogi unde credincioșii își găsesc liniște si își descarcă sufletul” a declarat Traian Băsescu la Memorialul Holocaustului.
UPDATE 15.00: Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a fost surpins de ziarul Gândul în timp ce-l aștepta pe președintele Traian Băsescu, mai întâi la mormântul lui Theordor Herzl, din Cimitirul Eroilor, și ulterior la memorialul Yad Vashem. Potrivit unor surse din delegația oficială, citate de Gândul, Schwartzenberg nu a reușit să se vadă cu Băsescu. Presa a scris, în decembrie 2013, că Schwartzenberg riscă să fie adus la DNA cu mandat internațional de arestare. El ar fi cercetat pentru spălare de bani, printre altele. UPDATE ora 14.00: Președintele Băsescu și delegația care îl însoțește au vizitat Memorialul Martirilor și Eroilor Holocaustului "Yad Vashem", apoi au participat la ceremonia aprinderii "Flăcării Veșnice" și au depus o coroană de flori în Sala Memorială. După ce a vizitat Memorialul Copiilor, în memoria celor 1,5 milioane de copii care au fost uciși în Holocaust, Traian Băsescu a semnat în cartea de onoare a muzeului. Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu și directorul Muzeului, Avner Shalev, au semnat o declarație de cooperare între Administrația prezidențială și Yad Vashem. Băsescu se va întâlni cu Prea Fericitul Teofil, patriarhul Ierusalimului și va participă la un dejun oferit de ministrul Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman. Seara el va vizita Biserica Mormântulului Sfânt și Zidul Plângerii. Ziua se va încheia cu nouă întrevedere cu Shimon Peres și un dineu de stat oferit de președintele statului Israel. Shimon Peres l-a lăudat pe Traian Băsescu, numindu-l experimentat şi înţelept, iar "Israelul ştie că se poate bază pe dumneavoastră fără ezitare". Peres s-a referit la criza economică din Europa şi a dat exemplul României de azi, care are un viitor mai bun, chiar dacă eforturile într-o tranziţie economică sunt mult mai uşor de spus decât de făcut. Peres l-a felicitat pe omologul român pentru îmbunătăţirea situaţiei economice şi pentru locul pe care îl ocupă în UE şi NATO. Shimon Peres s-a referit şi la actualele negocieri de pace cu palestinienii, un proces dificil, pentru că este vorba despre un pământ sfânt pentru câteva popoare. În locul războaielor a apărut terorsimul, dar cine crede că prin terorism se rezolvă problemele se înşală. Lumea arabă trece prin transformări, iar majoritatea ţărilor din Orientul Mijlociu sunt în război civil, în loc să-şi rezolve problemele.
La rândul sau, Traian Băsescu a amintit legăturile tradiţionale dintre cele două ţări, create în special după ce evreii români au plecat din ţara de origine spre Israel. Băsescu a amintit că România susţine planul de pace propus de secretarul smerican de Stat John Kerry, iar în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale a amintit că există lângă locuinţa să o grădină unde se poate servi masă în weekend şi unde el merge adesea pentru că ştie că acolo vin grupuri mari de israelieni, care vizitează România. "Îmi face plăcere să petrec o oră, două, alături de ei, pentru că în şi copiii lor, care ştiu limbă română şi cunosc despre locul în care s-au născut părinţii lor, ceea ce este impresionant", a spus preşedintele.
Ulterior el s-a referit la faptul că, deşi există politicienii români izolaţi care fac declaraţii prin că e neagă Holocaustul, declaraţii preluate de presă israeliană, autoritaţile israeliene trebuie să ştie câ în România nu există un sentiment antisemit. Unii n-au învăţat la scoală istoria adevărată a României, dar România şi-a asumat , în timpul mandatului preşedintelui Iliescu această istorie - a recunoscut Holocaustul şi încearcă să transmită generaţiilor de azi realitatea anilor 40. Există un monument al Holocaustului, vizitat de multe grupuri de copii de la şcolile din tară, există o lege că re pedepseşte discriminarea şi nu există instituţii care să tolereze nerecunoaşterea Holocaustului, a mai spus Băsescu.
El a mai amintit colaborarea excelentă intre cele două ţări în domeniul tehnici militare, în luptă antiteroristă şi în combate de a criminalităţii transfrontaliere. În România există peste 6.200 de firme israeliene, iar în domeniul medical s-au deschis multe clinici în România, care oferă cea mai bună asistenţă medicală. Președintele român s-a întâlnit în cursul acestei dimineți și cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, întâlnire care nu a mai fost urmată de declarații de presă. Traian Băsescu s-a deplasat apoi la cimitirul eroilor israeliani de pe Muntele Herzl, urmând apoi să meargă la Memorialul Holocaustului Yad Vashem. Corespondență de la Ierusalim