Președintele Comisiei Europene consideră Summitul de la Sibiu un moment crucial pentru viitorul UE

Președintele Comisiei Europene consideră Summitul de la Sibiu un moment crucial pentru viitorul UE

În ultimul discurs al său privind Starea Uniunii, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit despre România, dar nu pe un ton amenințător, așa cum se vehicula în spațiul public.

Șeful CE a amintit de Summitul din 9 mai, care are loc la Sibiu, pe perioada deținerii președinției Consiliului European de România. Juncker consideră deosebit de important evenimentul de la Sibiu, pentru întreaga Europă. „Până la alegerile europene și summitul din 9 mai, din România, mai rămâne multă treabă de făcut. La Sibiu va trebui să-i convingem pe concetățenii noștri că împărtășim aceleași scopuri în ceea ce privește Uniunea Europeană. Haideți să nu oferim jumătăți de măsură cetățenilor europeni. Trebuie să negociem un acord de principiu privind bugetul UE după 2020. Dacă dorim să înmulțim de 20 de ori cheltuielile de apărare, trebuie să luăm o hotărâre în ceea ce privește bugetul. Până anul viitor trebuie să dezvotăm și mai mult rolul monedei euro, după 20 de ani de existență. Moneda euro are un parcurs interesant; a devenit a doua monedă la nivel mondial, după dolarul american. Trebuie să facem mai mult, pentru a permite monedei unice să joace rolul pe scena internațională. Comisia, înainte de finalul anului, va prezenta inițiative pentru consolidarea monedei euro. Mai întâi, trebuie să facem curățenie în ograda noastră - fără o uniune economică și monetară consolidată, nu avem argumente pentru a consolida rolul monedei euro în lume”, a arătat șeful Comisiei Europene.

În ceea ce privește politica externă a Uniunii, Juncker a spus că înainte de Summitul de la Sibiu sunt necesare progrese. „Tot înainte de Sibiu, aș vrea să facem progrese tangibile în ceea ce privește politica externă. Nu e normal ca Europa să fie redusă la tăcere când Consiliul Drepturilor Omului de la Geneva nu poate condamna drepturile omului în China, pentru că se opune un membru. Motiv pentru care, astăzi, Comisia Europeană va propune din nou să trecem la votul cu majoritate calificată în domenii de relații externe, cât și de fiscalitate”, a mai adăgat Juncker.

 

Ne puteți urmări și pe Google News