Președintele Cehiei: Războiul trebuie să se încheie cu retragerea Rusiei din Ucraina. Occidentul ar trebui să furnizeze Ucrainei toate tipurile de arme, cu excepția celor nucleare

Sursa: Facebook/prezidentpavel

Președintele ales al Republicii Cehe, Petr Pavel, fost general în cadrul NATO, a declarat că nu ar trebui să existe „limite” pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, devastată de războiul cu Federația Rusă, și îndeamnă aliații să dea dovadă de mai mult curaj în sprijinirea Ucrainei.

Petr Pavel, care a condus comitetul militar al NATO în perioada 2015-2018, a câștigat alegerile prezidențiale în Cehia și va depune jurământul luna viitoare. Într-un interviu acordat AFP, Petr Pavel, în vârstă de 61 de ani a declarat că Occidentul ar trebui să furnizeze Kievului toate tipurile de arme, cu excepția armelor nucleare, în conflictul cu Rusia.

„Când vine vorba de armele convenționale, chiar nu văd niciun motiv pentru vreo limită. Ucraina nu poate lupta cu un adversar atât de dur ca Rusia fără blindate de ultimă generație, drone performante, artilerie grea, rachete cu rază mai lungă de acțiune, poate și avioane supersonice”,  a mai spus Pavel.

Aliații occidentali au oferit Ucrainei un ajutor militar substanțial de când a început invazia februarie 2022. Dar Pavel a adăugat că este nevoie de mai mult curaj, deoarece „unele țări au o atitudine mai rezervată” în ceea ce privește livrarea de arme moderne.

Războiul din Ucraina

„Ar trebui să oferim Ucrainei toate mijloacele pentru a o ajuta să scoată armata rusă din teritoriile ilegal anexate”, a mai spus Pavel. Este de menționat faptul că la o zi după alegeri, Pavel a vorbit la telefon cu președintele Ucrainei Volodimir Zelensky pentru a-l asigura de tot sprijinul Cehiei. El a mai spus că plănuiește să viziteze Ucraina împreună cu omologul său slovac Zuzana Caputova în primăvară.

"Este important să arătăm sprijin continuu pentru Ucraina, să evidențiem toate lucrurile bune și voința de a ne continua inițiativa. Cred că de acest lucru trebuie asigurată Ucraina ", a mai declarat președintele ales al Cehiei. Republica Cehă, membră a UE și NATO, cu o populație de 10,5 milioane de locuitori, a oferit până acum Ucrainei un ajutor militar în valoare de 217 milioane de dolari, a declarat pentru AFP ministerul apărării al Cehiei. Pavel susține, de asemenea, cererea Ucrainei de a adera la UE și NATO după războiul încheierea războiului.

Rusia trebuie sancționată

El a spus că apartenența Ucrainei la NATO este doar „o chestiune de voință politică”.„În ceea ce privește acordul privind valorile, interesele strategice pe termen lung, interoperabilitatea tehnologică între NATO și armata Ucrainei, acest stat a îndeplinit deja condițiile”.

Petr Pavel a remarcat, de asemenea, că Ucraina are cunoștințe militare valoroase. „Având în vedere conflictul de lungă durată și ultima fază a acestui război extrem de dur, armata Ucrainei va fi cea mai experimentată și mai bine pregătită armată din Europa”, a spus Pavel.

Președintele Cehiei  a mai spus că războiul trebuie să se încheie cu retragerea Rusiei din Ucraina, discuții de pace, reconstrucția Ucrainei și investigarea crimelor de război: ”Rusia trebuie sancționată, nu doar continuând sprijinul nostru pentru Ucraina, ci și fiind foarte stricti în implementarea acestora împotriva statului agresor. Acesta este singurul mod de a face Rusia să realizeze că a acționat contrar normelor și că, în lumea civilizată a secolului 21, chiar și o țară mare precum Rusia nu poate ignora standardele comunității globale”.