Preşedintele CCR, despre decizia privind interceptările: "Nu am vrut să atacăm nici SRI-ul, nici pe altcineva"

Preşedintele CCR, despre decizia privind interceptările: "Nu am vrut să atacăm nici SRI-ul, nici pe altcineva"

Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, a vorbit în cadrul unui interviu la TVR despre decizia care interzice SRI să facă interceptări, dar şi despre ordonanţa Guvernului.

"Constituţia spune că, în situaţia în care un text dintr-o lege sau o lege în ansamblul ei sunt declarate neconstituţionale, dacă este vorba de o ordonanţă - guvernul, dacă este vorba de o lege - Parlamentul este obligat să pună de acord legea respectivă cu decizia Curţii Constituţionale. Şi acest lucru tocmai s-a întâmplat, deci s-a dat o ordonanţă, am văzut că s-a publicat astă noapte împreună, deodată cu decizia noastră s-a publicat şi ordonanţa prin care se încearcă să se rezolve această problemă. (...) Având în vedere textul de lege, pur şi simplu, textul din articolul 142, alin. 1, din Codul de Procedură Penală, care în paranteză fie spus a fost introdus în 2014, deci până în 2014 lucrul ăsta nu existase în legislaţia românească, care spunea, deci o sintagmă acolo care spune  şi alte instituţii specializate ale statului. Ei, acest text, noi am căutat în toată legislaţia care sunt alte instituţii specializate ale statului care fac activitate de urmărire penală, or nu am găsit aşa ceva", a explicat preşedintele Curţii Constituţionale, potrivit ştiri.tvr.ro.

"Nu am vrut să atacăm nici SRI-ul, nici pe altcineva. Pur şi simplu am vrut ca textul să fie clar, să se ştie, toată lumea să ştie cine face urmărirea penală şi cum se face acest lucru. Sigur, ne referim la suportul ăla tehnic despre care se tot vorbeşte", a adăugat Augustin Zegrean.

"Am mai spus-o şi o repet, poate că o să se audă: nu cred că cineva a fost trimis în judecată şi condamnat doar pe o simplă înregistrare telefonică, a unei convorbiri telefonice. De acolo probabil că se pleacă, dar când judecătorul pronunţă o hotărâre are în vedere întreg ansamblul probator administrat în cauză. Deci nu există pericolul ca cineva, nu ştiu la cine vă gândiţi dvs., am văzut prin presă tot felul de nume, să scape de răspundere dacă este vinovat - datorită acestei decizii.  Acest pericol nu există", susţine preşedintele CCR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, el a precizat că, după părerea sa, ar fi necesară o lege care să reglementeze interceptările. 

"La noi tocmai de aici a pornit toată discuţia, pentru că nu am găsit în legislaţie scris cum se fac aceste interceptări şi cine le face - alte organe specializate ale statului. Nu-i destul să spui atât. Sunt o mulţime de organe specializate ale statului", a mai spus Zegrean.

"Partea de siguranţă naţională nu este afectată de această decizie, pentru că în continuare SRI-ul se va ocupa de partea de siguranţă naţională şi de crimă organizată (...) şi va proceda în continuare cu metodele pe care le au şi care sunt prevăzute în legea de organizare a instituţiei", a adăugat el.