Președintele bulgar: Rusia este un stat naționalist și agresiv

Președintele bulgar: Rusia este un stat naționalist și agresiv

Rusia este un stat naţionalist şi agresiv, a declarat preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, într-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Dorim cu toţii să avem ca partener o ţară care i-a dat lumii pe Ceaikovski, Tolstoi şi Dostoievski. Însă faptele arată că astăzi avem de-a face cu o altă Rusie: un stat naţionalist şi agresiv, condus de un preşedinte care vede în Europa nu un partener, ci un adversar”, a declarat preşedintele bulgar.

Potrivit lui Plevneliev, “toţi europenii au câştigat de pe urma prăbuşirii Zidului Berlinului”, pentru că “au primit libertate, democraţie, perspectivă”. “Cu toate acestea, Vladimir Putin este de părere că prăbuşirea Zidului şi destrămarea Uniunii Sovietice au fost, dimpotrivă, o catastrofă. De aici pleacă modul în care interpretează el (Putin) istoria, care se opune în mod principial Europei şi valorilor ei”, a subliniat liderul bulgar.

În opinia liderului bulgar, Uniunea Europeană (UE) este un proiect inovativ, în care Germania şi Bulgaria, o ţară nu foarte mare, sunt egale una în faţa celeilalte. “Însă în gândirea lui Putin, dimpotrivă, mai este încă vorba de secolul al XIX-lea, când au existat marile puteri şi periferia, care trebuia să li se supună”, adaugă Plevneliev în interviul pentru FAZ, preluat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Cea mai importantă lecţie a celui de-Al Doilea Război Mondial constă în faptul că orice popor - mare sau mic - îşi are regulile sale. Europa este fundamentată nu pe (un regim de) ocupaţie şi nu pe puterea celui mai puternic, ci pe supremaţia dreptului. De aceea, Rusia trebuie să se înveţe să aibă parteneri, nu vasali şi supuşi”, a subliniat Plevneliev.

În ceea ce priveşte poziţia Rusiei pe marginea problemei ucrainene, aceasta este, în opinia liderului bulgar, una periculoasă. “Am fost unul dintre primii preşedinţi europeni care au criticat în mod clar abordarea rusă în situaţia cu peninsula Crimeea: Rusia le spune SUA şi Europei că soarta Ucrainei trebuie să fie decisă de marile puteri, însă aceasta este o politică a secolului al XIX-lea. Ea este periculoasă. Poporul ucrainean trebuie să-şi decidă el însuşi viitorul, nu nişte mari puteri”, şi-a exprimat convingerea preşedintele bulgar.

În acelaşi interviu, Plevneliev s-a referit la gazoductul South Stream. “Suntem interesaţi în South Stream, însă Bulgaria, fiind membră a UE, nu va permite ca acest gazoduct să fie construit fără respectarea regulilor europene. Rusia trebuie să înţeleagă că în Europa există o Comisie Europeană şi o voinţă de fier în ceea ce priveşte respectarea procedurilor de drept”, a atenţionat Plevneliev. Cu toate acestea, în opinia sa “în cele din urmă proiectul va fi realizat, însă decizia în acest sens ar putea fi luată doar prin intermediul Comisiei Europene”.

De asemenea, potrivit interlocutorului FAZ, Bulgaria nu are nevoie de o a doua centrală nucleară, pe care plănuiau să o construiască specialişti ruşi. În loc de aceasta, Plevneliev pledează pentru eficientizarea consumului de energie. Însă, spre regretul său, “în Bulgaria mai există politicieni care în loc de programul european de eficientizare energetică doresc să investească 10 miliarde de euro în centrala nucleară rusă, de pe urma căreia poporul bulgar este puţin probabil să aibă ceva de câştigat”.