Preşedintele Băsescu: "Hayssam a plecat târându-se printre oi"

Preşedintele Băsescu: "Hayssam a plecat târându-se printre oi"

Ministerul Public şi-a prezentat astăzi raportul de activitate pe anul trecut. Invitat la şedinţa prezidată de procurorul general, Codruţa Kovesi, preşedintele Traian Băsescu le-a spus astăzi procurorilor să fie "mai tari" decât cei care generează presiunile, adăugând că sunt oameni politici care deţin partide şi trusturi media. În discursul său, şeful statului a făcut referire şi la procesul lui Omar Hayssam şi la campania mediatică creată în jurul acestui caz. "Veţi depista interesul politic pentru dezinformarea populaţiei asupra unor realităţi", a subliniat preşedintele.

Băsescu a ţinut un discurs agresiv la adresa "mogulilor" care sunt şi politicieni, şi patroni ai unor imperii media. Chiar dacă nu a rostit nume, şeful statului s-a referit, cel mai probabil, la Dinu Patriciu, fruntaş liberal care patronează trustul media Adevărul, şi la Dan Voiculescu, părintele Partidului Conservator şi fondator al trustului de presă Intact.

 

La bilanţul Parchetului au mai participat Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii şefi ai DNA şi DIICOT.

Băsescu: "Vă încurajez să nu cedaţi presiunilor mass-media"

Şeful statului le-a spus astăzi procurorilor să fie "mai tari" decât cei care generează presiunile, adăugând că sunt oameni politici care deţin partide şi trusturi media.

"Presiunile făcute de trusturile media sunt adevărate şi vă spun ca om care trăieşte continuu în această presiune mediatică. Vă încurajez să nu luaţi în seamă presiunile. Vă încurajez să fiţi mai tari ca cei care le generează. Sunt oameni politici care deţin propriul partid, propriul trust media. Nu vă puteţi aştepta la alt tip de tratament când mentalitatea unui astfel om cu bani este să-şi pună la dispoziţia propriilor interese un trust media, cu trompetele de rigoare, şi un partiduleţ. Aveţi obligaţia să treceţi peste acest tip de presiune, cum aveţi obligaţia să treceţi şi peste presiunea politicului", s-a adresat preşedintele României la şedinţa de bilanţ al procurorilor din Ministerul Public.

Mai mult, şeful statului a făcut referire şi la procesul lui Omar Hazssam. "Aţi observat cât de mediatizat a fost faptul că un terorist condamnat definitv şi irevocabil a plecat ca un boier cu avionul, când el a plecat târându-se printre oi? Cu un dosar aflat deja în instanţă, care face foarte clar tot procesul de plecare a lui Omar Hayssam din România, dar interesele celor care i-au dat IPRS Băneasa, care i-au dat Foresta Nehoiu, care i-au dat pădurile patriei la dispoziţie, care l-au luat în avion cu ei în deplasări, interesele acestora au fost să se producă o decredibilizare atât a instanţei, atât a procurorului, cât şi a factorului politic de astăzi, presupus a fi cel care era interesat în rezolvarea legală a proceselor. Aici fac trimitere la ce a hotărât instanţa şi la campania mediatica. Veţi depista interesul politic pentru dezinformarea populaţiei asupra unor realităţi", a susţinut Traian Băsescu.

"Veţi avea o mare luptă cu o parte din media în tentativa justiţiei de a judeca probele referitoare la modul cum a plecat domnul Omar Hayssam. Acum îi putem spune infractorul Omar Hayssam. Vă previn că este ciclul II al atacurilor pe Justiţie. A fost demonstrat modul cum a plecat, dar cei pe care i-a hrănit cu bani, cei care vroiau să-l facă parlamentar au tot intereseul ca dumneavoastră să nu judecaţi şi să nu se ajungă la o concluzie asupra modului cum a fugit din ţară Omar Hayssam", a conchis preşedintele.

De asemenea, preşedintele l-a rugat pe ministrul Justiţiei să dispună încetarea imediată a detaşării procurorilor şi judecătorilor în Executiv, precizând că această detaşare denotă amestecul între cele două puteri.

În opinia şefului statului, faptul că există procurori şi judecători detaşaţi în structuri din cadrul Executivului denotă faptul că există "în mod subteran" legături între puterea executivă şi cea judecătorească.

Mai mult, Traian Băsescu a solicitat să fie rechemaţi în magistratură procurorii şi judecătorii care sunt detaşaţi în funcţii de secretari de stat, de şefi de agenţii, de reprezentanţi în structuri de poliţie.

Codruţa Kovesi, procurorul general al României, a susţinut că anul trecut Ministerul Public a depăşit un milion de cauze penale de soluţionat, fiind implicat acelaşi efectiv de procurori ca cel din urmă cu zece ani, iar datele statistice relevă un sistem aproape în colaps.

"Deşi volumul de activitate faţă de anul 1997 s-a dublat, numărul procurorilor care au lucrat efectiv în 2007 a fost acelaşi cu cel de acum zece ani", a afirmat Kovesi.

Legat de activitatea procurorilor Laura Kovesi a spus: "Încă mai vem conducători de parchete care nu au înţeles că nu ne putem permite ca unii procurori să soluţioneze 20 de dosare în timp ce alţii soluţionează 1500 de dosare pe an".

Procurorul General al României a expus şi câteva soluţii pentru această stare de fapt:"De unde trebuie să vină schimbarea acestei stări de fapt? În primul rând de la noi, procurorii. Dacă dorim ca statutul de magistrat independent să fie respectat, trebuie să îl respectăm mai întâi noi. Nesancţionarea celor care greşesc încurajează lenea şi nepăsarea". Pentru acest an principalele obiective sunt: "În 2008 trebuie să ne concentrăm pe: recuperarea prejudiciilor ca formă a restabilirii oridinii de drept, prestaţia procurorului de şedinţă".

"În 2007 procurorii au fost atacaţi mai mult ca niciodată. Soluţionarea dosarelor este răspunsul nostru la aceste atacuri. Trebuie să descurajăm orice imixtiune în activitatea noastră", a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

Predoiu: "Sunt conştient de problemele Ministerului Public"

Prezent la prezentarea bilanţului, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat în cadrul şedinţei că definitivarea Codului de Procedură Penală este esenţială pentru soluţionarea problemelor din sistem.

"Sunt conştient de numeroasele probleme ale Ministerului Public. Există cinci probleme esenţiale. Independenţa justiţiei şi cadrul instituţional, resursele umane ale sistemului, lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, reformele instutiţionale, performanţa individuală şi cooperarea instituţională", a declarat ministrul Justiţiei.

Românii nu au încredere în activitatea procurorilor

43% dintre români spun că nu au "prea multă încredere" în parchet, 13% nu au încredere "deloc", în timp ce 34% au spus că au încredere în procurori, potrivit unui sondaj IMAS privind percepţia cetăţenilor asupra activităţii procurorilor, comandat de Ministerul Public.

La întrebarea, în ce măsura Parchetul îndeplineşte sarcinile în mod eficient, 40% au apreciat că în mică măsură şi 37% au declarat că "în mare măsură."

La întrebarea "Dacă sunteţi victima unei infracţiuni credeţi că soluţionarea dosarului dvs. depinde de procurorul care cercetează cauza?" 58% au răspuns cu "Da".

Cei chestionaţi au mai fost întrebaţi ce ar trebui să facă procurorul general pentru a creşte încrederea în acţiunile procurorilor, astfel că 59% dintre repondenţi consideră că şeful parchetelor ar trebui să îi sancţioneze pe procurorii incompetenţi.

La sondajul IMAS au răspuns 1.200 de persoane din mediul urban şi rural, marja eroare fiind de +/-2%.

Datele sondajului au fost anunţate de procurorul general al României, Laura Kovesi, la şedinţa de bilanţ pe anul 2007 a Parchetului General, la care participă ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, preşedintele României, Traian Băsescu, reprezentanţi ai CSM, ai parchetelor din ţară, ai poliţiei şi altor structuri implicate în activitatea procurorilor. (Alexandra-Livia Dordea)

Ne puteți urmări și pe Google News