Președintele Austriei susține intrarea țării noastre în Schengen: „România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare”

Președintele Austriei susține intrarea țării noastre în Schengen: „România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare” Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, critică decizia țării sale de respingere a aderării României și Bulgariei în Schengen, menționând că cele două țări merită să facă parte din spațiul de liberă circulație european.

Președintele austriac a subliniat că are îngrijorări legate de reputația pe care a căpătat-o țara lui din cauza deciziei luate de Karl Nehammer. „România și Bulgaria îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen. Sunt îngrijorat de reputația Austriei în fața partenerilor noștri europeni”, a declarat președintele austriac Alexander van der Bellen într-o conversație cu reprezentantul permanent al UE în Austria, Martin Selmayr.

Van der Bellen spune că România este pregătită să intre în Schengen

Președintele austriac a ținut totuși să explice că în acest context trebuie să știm cine intră în Uniunea Europeană și în Austria și cine solicită azil, iar UE trebuie, bineînțeles, să-și controleze corespunzător frontierele externe.

În discursul său, Van der Bellen a făcut referiri și la nemulțumirea mediului de afaceri austriac în legătură cu decizia guvernului condus de Karl Nehammer, iar aceste voci ar trebui să fie luate în serios.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Atunci când companiile austriece consacrate care operează cu succes în România spun că sunt îngrijorate de politica actuală austriacă, aceste voci ar trebui luate în serios. Este vorba despre cifre de afaceri reale și locuri de muncă reale. Atât în România, cât și aici, în Austria. În acest sens, sper că se va găsi în curând o soluție care să ajute la calmarea situației”, a mai adăugat președintele austriac.

Un refuz este, de asemenea, un semnal greșit pentru îngrijitori, mai spune președintele austriac. „Dacă le spunem acestor oameni acum: „Nu sunteți bineveniți”, atunci aceasta va avea efecte negative pentru persoanele care au nevoie de îngrijire în Austria și familiile lor”.

Aderarea României și Bulgariei la Schengen sporește securitatea

În același timp, Martin Selmayr, ambasadorul UE în Austria, a subliniat că aderarea celor două țări nu va face decât să sporească securitatea Schengen, iar frontiera externă a acestor țări va fi considerată ca o frontieră comună a UE.

Austria şi Olanda s-au opus în decembrie aderării Bulgariei la Schengen, în timp ce în cazul României, numai Austria a obiectat, însă cele două ţări sunt tratate la pachet, potrivit capital.ro.