Președintele ANRM: "Avem interesul să facem explorarea gazelor de şist pentru a cunoaşte arhitectura subsolului"

Președintele ANRM: "Avem interesul să facem explorarea gazelor de şist pentru a cunoaşte arhitectura subsolului"

Prezent la Vaslui, pentru a discuta cu localnicii despre proiectul de Chevron, Gheorghe Duţu a declarat că statul român are interesul de a face explorarea gazelor de şist pentru a afla resursele subsolului, potrivit mediafax.ro.

Președintele ANRM a mai precizat că România nu-şi permite să abandoneze operaţiunile de explorare a gazelor de şist, indiferent de disputele existente în prezent pe acest subiect.

"România nu-şi permite să abandoneze problematica explorării gazelor de şist, ci trebuie să ia în calcul această resursă. Actualele resurse de gaze sunt în declin şi, de aceea, trebuie să punem ceva în loc. Prin potenţialul pe care-l avem offshore, perspectiva este bună şi, în 5-6 ani, putem deveni independenţi de această resursă şi, în câţiva ani, am putea şi exporta. Însă, acest lucru trebuie făcut cu respectarea normelor de mediu. Niciun operator (n.r.- companie petrolieră) nu-şi permite să nu respecte programul care i se impune. ANRM aprobă tehnologiile cu care se lucrează şi sunt urmăriţi cu stricteţe de către inspectorii instituţiei şi alte autorităţile ale statului toţi paşii din normele de mediu", a declarat, luni, preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.

Potrivit acestuia, România are interesul de a face explorarea gazelor de şist pentru a putea astfel evalua potenţialul resurselor din subsol.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Avem interesul să facem explorarea gazelor de şist pentru a cunoaşte arhitectura subsolului. Companiile care fac aceste operaţiuni au obligaţia de a ne pune la dispoziţie informaţiile obţinute. Astfel, statul român poate beneficia de informaţii mai târziu pentru a-şi exploata aceste resurse", a adăugat Gheorghe Duţu.

Potrivit sursei citate, extracţia gazelor de şist pe teritoriul României de către companiile petroliere care au luat sau vor lua în concesiune diverse suprafeţe de teren pentru astfel de operaţiuni va aduce o redevenţă statului român cuprinsă între 3,5 şi 13,5 la sută din cantitatea de gaze extrasă trimestrial.