Președintele, acuzat de genocid. Va fi judecat de Curtea Penală Internațională

Omar Hassan Ahmad al-Bashir, president of Sudan, sits in the Plenary Hall of the United Nations Conference Centre in Addis Ababa, Ethiopia, during the 12th African Union Summit Feb. 2, 2009. The assembly endorsed the communique, issued by the Peace and Security Council of the African Union, to defer the process initiated by the International Criminal Court to indict Bashir. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jesse B. Awalt/Released)

Fostul președinte al Sudanului, Omar al-Bashir, va fi predat în cel mai scurt timp Curții Penale Internaționale (CPI) fiind acuzat de crime de război.

El a venit la putere în 1989 când a condus o lovitură de stat și a fost prim-ministru în perioada 1989-1993. La 11 aprilie 2019 a fost înlăturat de la putere în urma unei lovituri de stat a armatei.

Bashir se confruntă cu cinci acuzații de crime împotriva umanității și două acuzații de crime de război la CPI de la Haga. Crimele au fost comise în timpul campaniei militare a Sudanului în Darfur, între 2003 și 2008.

Purtătorul de cuvânt al ICC, Fadi El Abdallah, a declarat pentru CNN: "Suntem conștienți și urmărim noutățile în legătură cu domnul al-Bashir ”.

Într-o declarație video, un membru al consiliului suveran al guvernării Sudanului, Mohammed al-Ta'ashy, a declarat: „Nu putem realiza dreptate decât dacă vindecăm rănile cu justiția". ICC a emis două mandate de arestare pentru Bashir, mai întâi în martie 2009 și apoi în iulie 2010.

Bashir, care a condus Sudanul timp de trei decenii, a fost primul președinte care a fost acuzată de CPI pentru infracțiunea de genocid, potrivit site-ului instanței.

În decembrie anul trecut, a fost condamnat la doi ani într-o unitate corecțională, după ce a fost găsit vinovat de corupție și deținere ilegală de monedă străină.

Sudanul afirmase anterior că nu-l va extrăda pe Bashir, anunță CNN.