Presedinte-recuperator

Presedinte-recuperator

Basescu recunoaste ca a intervenit pe langa diverse ministere pentru a plati sumele restante unor firme private, printre beneficiari numarandu-se si compania lui Umbrarescu.

Presedintele Traian Basescu a iesit ieri la rampa dupa aparitia in presa a unui memoriu ce-i purta rezolutia, si care a dus la recuperarea sumei de 110 miliarde de lei de catre firma Art Contructii Prest ‘92 a lui Dumitru Bucsaru. Intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, presedintele a afirmat ca a trimis foarte multe memorii la ministere.

"Nu m-am ascuns, nu am facut interventii, nu m-am adresat numai ministrilor PD, ci m-am adresat si primului-ministru cu documente cu rezolutii, si ministrului de finante, si ministrului industriilor. (...) Sigur, nu am facut niciun control sa vad daca este vreun memoriu ce apartine unui om care e anchetat, este prieten cu cineva, nu este prieten. Ce, ar fi trebuit?", a spus seful statului.

"Regele asfaltului", datorie recuperata Basescu a dat exemplu un memoriu pe care l-a primit de la omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, care avea de primit 1.600 de miliarde de lei de la stat. "Era firma lui Umbrarescu, celebrul "rege al asfaltului".

Avea neincasati 1.600 de miliarde la 1 ianuarie 2005. Ar fi fost o nebunie sa distrugi o asemenea firma neplatind-o. Alaturi de firma aceasta mai sunt inca multe alte firme de constructii care aveau lucrari facute, receptionate, recunoscute a fi facute si neplatite", a explicat Basescu.

El a spus ca a insistat foarte mult la Ministerul Transporturilor pentru ca aceasta institutie sa-si plateasca datoriile catre firmele private, datorii care, in 2005, se ridicau la 4.550 de miliarde de lei.

"Era un blocaj formidabil la inceputul anului 2005, pentru ca in timpul guvernului anterior s-au depasit bugetele din dorinta de a face drumuri, de a face lucrari care sa aduca voturi, iar firme mari de constructii erau blocate, firme mari si mici. Poate sa vina oricine sa intrebe de ce s-a bagat presedintele. Pentru ca am obligatia sa fac institutiile statului sa functioneze. Statul nu poate continua sa fie un instrument de spoliere a firmelor", a spus presedintele.

Justificari Seful statului a respins astfel acuzatiile politicienilor care l-au criticat pentru ca a intervenit pentru o firma care avea de recuperat 110 miliarde de lei. "Nu 110 miliarde am cerut sa se plateasca, domnule Grigoriu, 4.550 de miliarde. Si am insistat pana cand a iesit hotararea de guvern", a afirmat seful statului.

El a sustinut ca nu a avut niciun interes in trasmiterea memoriilor si a explicat ca, daca acele firme au scris la Cotroceni, inseamna ca undeva, in administratie, demersurile lor s-au blocat. In plus, presedintele a avertizat ca nu va sta cu mainile in san atunci cand i se va semnala ca institutiile statului nu functioneaza.

"Presedintele este in legatura cu institutiile centrale ale statului, si cine va vrea sa faca din mine un motanas ascultator, care cand se ratoieste Felix Motanul, cand se ratoieste celalalt de la PSD, cand mai tipa nu stiu care liberal suparat, sa se retraga repede la Cotroceni ca sa se ascunda, se insala. Ce va garantez insa, domnule Grigoriu, este ca niciun interes nu a existat in dirijarea documentelor catre ministere", a precizat Basescu.

A intervenit Presedintele? Umbrarescu, recuperare de 45 de milioane de euro   Clientii "sistemului ticalosit" patronat de fosta guvernare PSD au recuperat mii de miliarde de lei cu ajutorul masurilor promovate de  presedintele Traian Basescu.

Dorinel Umbrarescu, denumit si "Regele asfaltului", este afaceristul care a reusit sa recupereze una dintre cele mai mari sume de la Ministerul Transporturilor: 1.600 de miliarde de lei, adica 45,7 milioane de euro.

Agentia Nationala a Drumurilor (AND) avea de platit mai multor companii private in jur de 4.500 de miliarde de lei, datorii acumulate pana in ianuarie 2005. Potrivit unor surse din Ministerul Transporturilor, AND-ul a platit aproximativ 97a din datoria acumulata, pana la sfarsitul anului 2006.

Dorinel Umbrarescu si-a luat toti banii in august 2005, prin bilete la ordin. Suma restituita de AND reprezinta aproape o treime din suma totala catre companiile publice.

Sumele restante au fost acumulate de stat prin Ministerul Transporturilor, in perioada in care ministerul era condus de Miron Mitrea. Dorinel Umbrarescu ne-a declarat ca a recuperat o parte din bani, nicidecum suma integrala. "Mi-au dat bilete la ordin. In loc de 1.648 de miliarde de lei, am primit 1.200 de miliarde si ceva de lei. Am pierdut 319 miliarde de lei. Nu cred ca ii voi mai recupera vreodata", a precizat Umbrarescu.

El a tinut sa precizeze ca nu a adresat niciun memoriu presedintelui Traian Basescu: "Singurul contact cu presedintia a fost cel legat de digul de la Timisoara, pe care m-am oferit sa-l fac, situatie consumata in perioada inundatiilor din Banat".

Firma sa, Spedition UMB, a asfaltat majoritatea drumurilor din Moldova. Numai in judetul Bacau, unde firma isi are sediul, a primit comenzi de peste sase milioane de euro, pe vremea guvernarii PSD. Insa, in total, firma Spedition UMB a primit lucrari in valoare de 325 de milioane de euro intre 2001 si 2004.

Companiile lui Umbrarescu au primit contracte "urgente" la Ceanu Mare, inaintea vizitei fostului cancelar al Germaniei, Gerhard Schröder, sau refacerea Drumului European 85 in zona Mihailesti dupa explozia din 2004. Judetele Bacau, Galati si Vrancea aproape ca i-au acordat exclusivitate la asfaltarile publice.

CONTRAATAC

Tunurile pe patronii de presa: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vintu Presedintele Traian Basescu i-a acuzat ieri, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, pe Dinu Patriciu, Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vintu ca utilizeaza trusturile media pe care le detin in batalia politica. Acesta le-a reprosat ca vor sa controleze conducerea politica a tarii si ca, impreuna cu anumiti politicieni, isi doresc un presedinte "ca o statuie care nu aude, nu vede" si care nu se implica.

"Efortul major al tuturor mogulilor media in buna intelegere cu partidele este sa aiba un presedinte care sa reprezinte chiar statuia aceea care ii e draga mafiei: cu ochii acoperiti, cu urechile acoperite, cu gura acoperita", a spus Basescu.

El s-a referit apoi la un editorial al lui Mircea Dinescu in care acesta sustinea ca nu este atat de important faptul ca oamenii de afaceri "au furat", pentru ca intre timp si-au dezvoltat "afaceri respectabile". "Acest lucru il sustin si eu. De ce sa ne razboim cu ei? Cu un singur amendament: "Luati mana de pe controlul politic al tarii!"", a spus Basescu.

In opinia sa, in Romania institutiile isi fac in mare parte treaba, fiind probleme doar cand se ajunge in zona economica. "Acolo exista influenta din zona economica si a trusturilor media apartinand mogulilor media, si aici o spun fara retinere: Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vintu si domnul Voiculescu utilizeaza trusturile media in batalia politica".

Seful statului crede ca cei trei fac acest lucru pentru a "subrezi acea parte care ii impiedica sa-si obtina favorurile economice de care au nevoie de la oamenii politici pe care-i controleaza". Basescu a comentat ca "sunt organisme private de presa carora nu le-am facut nicio favoare", care sunt "obiective" in ceea ce-l priveste.

Spre deosebire de acestea, trusturile conduse de "marii moguli" confunda rezolutiile cu biletele in care se solicita interventii pe langa procurori si uita ca "inalti demnitari" l-au chemat in cabinet pe ministrul justitiei pentru a discuta problema unui om care avea probleme la Parchet. (Laura Gafencu)

Vulnerabilitate Elena Udrea, calcaiul lui Ahile pentru Basescu Ziarele "Ziua", "Adevarul" si "Jurnalul National" au dezvaluit, la sfarsitul saptamanii trecute, faptul ca presedintele Traian Basescu a impulsionat Ministerul Transporturilor sa plateasca o suma restanta unei companii a omului de afaceri Dumitru Bucsaru.

Traian Basescu si-a pus rezolutia pe memoriul firmei Art Constructii Prest ‘92 si l-a directionat la fostul ministru al transporturilor, Gheorghe Dobre, membru al Partidului Democrat.

Dumitru Bucsaru, patronul de la Art Constructii ‘92 SA, fosta Valahorum SA, cerea ajutorul presedintelui ca statul sa-i plateasca 110 miliarde de lei, suma ce reprezenta o restanta.

In memoriul sau, Bucsaru il informa pe Traian Basescu ca printre clientii firmei se numara si CFR SA, companie subordonata ministerului condus la acea vreme de Miron Mitrea.

Firma construise, modernizase sau renovase, la preturi de cele mai multe ori umflate, Complexul Astoria din Snagov, Cantina Restaurant MTCT, Gara Obor, Gara Galati, Gradinita Witting, Modernizare Statie CF Focsani. De la Cotroceni, memoriul a ajuns pe masa fostului ministru Dobre. In scurt timp, compania si-a recuperat banii de la stat.

Conexiunea Cocos-Bucsaru

Cele trei ziare, "Ziua", "Adevarul" si "Jurnalul National", au dezvaluit, la unison, conexiunile afaceristului Bucsaru cu Basescu: fosta consiliera prezidentiala Elena Udrea. Sotul acesteia, Dorin Cocos, este asociat cu un partener de afaceri al lui Dumitru Bucsaru, Teodor Andrei Ganciu. 

Potrivit acelorasi surse, Teodor Andrei Ganciu este asociatul lui Dorin Cocos, in firma E.H.I. Intretinere si Curatenie SRL, firma in care sotul Elenei Udrea detine 50a din actiuni. Asociatul lui Dumitru Bucsaru este partener cu sotul Elenei Udrea, tot in proportii egale, si in firma Eurohotels si Asociatii SRL. In aceeasi proportie cei doi sunt asociati si in compania E.H.I. Restaurant SRL.

Aceleasi ziare au stabilit o alta conexiune: cenzorul Anca Dinu lucreaza pentru alte doua firme, una a lui Cocos, alta a lui Ganciu. De asemenea, in actionariatul firmei Laur&CD 98 Servcom SRL, Ganciu este asociat si cu fiica lui Bucsaru, Ramona Magdalena. Practic, Dorin Cocos este asociat cu doi dintre asociatii lui Bucsaru: Ganciu si Dinu, iar sotia sa, Elena Udrea, era sa-i fie avocata lui Bucsaru.

Contactata de EVZ, Elena Udrea, fosta sefa a Cancelariei Prezidentiale, a recunoscut ca Dumitru Bucsaru a apelat la serviciile cabinetului sau de avocatura, dar ca relatia profesionala nu s-a concretizat. Udrea a respins acuzatiile de conflict de interese sau trafic de influenta, insa a recunoscut cu jumatate de glas: "Dumitru Bucsaru putea sa-mi fie client". Ea mai precizat ca daca sotul sau sau partenerii de afaceri ai sotului sau sunt suspectati ca ar fi comis vreo ilegalitate, sa fie sesizat direct Parchetul. (Marius Draghici)

REACTII

Voiculescu si Patriciu ataca, Vintu se detasaza

Mogulii media contraataca in grup Sorin Ovidiu Vintu a declarat, pentru Realitatea TV, ca el nu a avut nevoie niciodata de favoruri din partea clasei politice si ca nu-i este ostil presedintelui.

"Domnul Traian Basescu incearca sa formeze un conglomerat alcatuit din oameni de afaceri, oameni politici, detinatori de trusturi media, un conglomerat care i-ar fi ostil. Poate ca asa si este. Eu nu-i sunt ostil presedintelui", a declarat Sorin Ovidiu Vintu, care a precizat ca el nu a avut niciodata nevoie de favoruri din partea clasei politice.

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat ca afirmatiile lui Basescu pornesc de la frica presedintelui de media si de opinia publica. "Acest proces de intentie pe care il face Basescu porneste de la frica de media si de opinia publica", a punctat patronul trustului de presa "Adevarul".

Liderul PC, Dan Voiculescu, i-a recomandat sefului statului, intr-o declaratie acordata postului Realitatea TV, sa semneze un decret prin care sa interzica presa din Romania. "Singurul lucru pe care i-l recomandam este sa semneze un decret prin care sa interzica presa din Romania. Sa lase doar "Evenimentul zilei" si "Romania libera"", a spus Dan Voiculescu. (Laura Gafencu)

Ne puteți urmări și pe Google News