Președinta Curții Supreme, în stare de șoc. „A căzut cerul pe mine”
- Cora Muntean
- 26 februarie 2019, 09:47
Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) Cristina Tarcea s-a declarat șocată când a aflat despre protocolul încheiat cu SRI, dar a răsuflat ușurată când a constatat că era vechi.
„În momentul în care am descoperit că la Înalta Curte există un protocol, a căzut cerul pe mine – la orice mă așteptam, numai la asta nu. Și am respirat într-un fel ușurată când am văzut că este din 2009”, a declarat Tarcea, luni seara, la emisiunea „Punctul de întâlnire” cu Radu Tudor.
Președinta Curții Supreme a adăugat că nu comentează foarte multe pe marginea documentului deoarece există mai multe neclarități legate de autenticitatea lui și că că judecătorii aşteaptă motivarea deciziei luate de Curtea Constituţională. „Nu vă pot spune prea multe, pentru că așa cum știți există probabil în desfășurare o urmărire penală și până când nu aflăm ce e cu el, e semnat, nu e semnat, e falsă, nu e falsă semnătura, nu putem specula pe tema asta și nici nu putem specula asupra efectelor eventuale pentru că în funcție de soluția care se va în materie penală urmează a se aprecia și cu privire la efectele acestora”, a precizat Cristina Tarcea.
Șefa ÎCCJ face trimitere la decizia luată și în cazul protocolului încheiat între Parchetul General și SRI și spune că în funcție de motivarea CCR probele folosite în dosare vor fi sau nu lovite de nulitate. „Recent, Curtea Constituţională a dat o decizie tot pe conflict de constituţionalitate. Este vorba de protocolul încheiat în 2016 între Parchetul General şi SRI. (…) Trebuie să aşteptăm motivarea deciziei Curţii Constituţionale şi pentru protocolul din 2009 şi pentru protocolul din 2016, pentru că în funcţie de motivare şi de rezolvarea unor probleme de drept, pe care o va da Curtea Constituţională, vom şti şi noi în instanţă ce să facem. Se pune problema nulităţilor, dacă sau nu intervine nulitatea, ce fel de nulitate: este relativă, este absolută”, a precizat Cristina Tarcea, la “Punctul de întâlnire”.
În 24 august, anul trecut, directorul SRI, Eduard Hellvig, a denunțat toate protocoalele încheiate între serviciul de informații și instituții ale statului. El declara că „în acest moment nu mai există niciun protocol încheiat de SRI cu instituții ale statului care să aibă legătură cu înfăptuirea justiției din România”.