Președinta CNE face praf autoritățile: „Abia acum s-a pus hârtie și săpun în băi. Stăm foarte, foarte jos ca țară”
- Georgeta Petrovici
- 9 martie 2020, 15:45
Președinta Consiliului Național ai Elevilor (CNE) îi face praf pe membri Comitetului Național pentru Situații de Urgență: ”Stăm foarte, foarte jos ca țară”.
Tânăra susține că în momentul acesta, cât încă numărul cazurilor de coronavirus confirmate în România nu a ajuns la 20 se impune închiderea școlilor, pentru ”prevenirea infecțiilor”, existând multiple posibilități ca elevii să recupereze cu ușurință materia pe care nu vor studia la clasă în aceste săptămâni.
„Faptul că nu s-a decis suspendarea cursurilor e răspunsul societății la o soluționare lapidară a situației. Părerea noastră este că se impune suspendarea cursurilor pentru a preveni răspândirea bolii. Vorbim de prevenire. Prevenirea se face când ai puține cazuri. Există ”n” opțiuni prin care elevii pot recupera ceea ce ar fi făcut în aceste două săptămâni, dacă ar exista voință politică.
Această voință politică ar trebui să aibă ca obiectiv protejarea drepturilor copilului și siguranța națională”, a declarat, pentru Evz.ro, Antonia Pop, președinta CNE.
Acesta a vorbit despre faptul că abia acum în contextul infecțiilor cu coronavirus, în școlile din România au ajuns săpunuri și hârtie igienică la băi. ”În școli s-au luat măsuri: s-au dotat toaletele cu hârtie igienică și săpun. Eu nu pot lăuda o astfel de măsură. E impardonabil. E prima oară când se vorbește despre faptul că aut publice locale trebuie să asigure măsuri igienico-sanitare în școli.
Asta spune multe despre unde suntem noi ca țară și ce cultură avem pentru educația pentru sănătate. E impardonabil! Întreaga situație de ansamblu trebuie să ne pună semne de întrebare despre unde suntem noi ca societate . Dacă ne punem problema să dotăm cu săpun băile și școli doar în momente ca acesta, înseamnă că suntem foarte, foarte jos ca țară”, a mai spus Antonia Pop.
În acest moment, Consiliul Național al Elevilor încearcă să pună presiune pe Comitetul Național pentru Situații de Urgență, pentru a se decide suspendarea cursurilor în toate școlile, ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului. ”Noi încercăm să punem presiune, nu suntem experți în securitate națională. Dar nici măcar nu ar fi nevoie ca cetățenii să ceară această acțiune, autoritățile ar trebui să se sesizeze din oficiu”, a mai adăugat președinta CNE.
Antonia Pop a mai relatat pentru Evz.ro că, din câte știe, primul elev bolnav de coronavirus de la Liceul Alimentar din Timișoara, nu a fost verificat dacă stă izolat: ”În prima zi nu a fost izolat. A umblat prin oraș, a intrat în colectiv. De aceea spunem că trebuie limitate interacțiunile și închise școlile. Știu că la nivelul ISJ Timiș există această dorință, dar doamna prefect se opune. Mi se pare o poziție iresponsabilă și toxică, în condițiile în care avem un număr din ce în ce mai mare de cazuri”.
Dascălii din Timișoara au făcut o petiție, dar nu îi bagă nimeni în seamă
Și Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a solicitat, luni, Comitetului Național Special pentru Situații de Urgență și Guvernului României să înceapă demararea procedurilor în vederea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ. ”Ușurința răspândirii unui virus în cadrul unei unități de învățământ este alarmantă și în cazul unei banale gripe de sezon, or, în cazul virusul ce a pus în alertă întreaga populația globului, pericolul este iminent.
Într-o unitate de învățământ gradul de interacțiune între elevi și, implicit, riscul de contaminare este ridicat, ei aflându-se într-o colectivitate, unele dintre școli și licee având peste 1000 de elevi școlarizați, astfel putem sesiza necesitatea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ înainte ca acestea să aibă confirmat un nou caz”, transmit elevii constănțeni.
Și la Timișoara, dascălii au lansat o petiție prin care cer suspendarea de urgență a cursurilor în toate unitățile de învățământ. Decizia Comitetului pentru Situații de Urgență Timiș a fost însă următoarea: ”Suspendarea temporară a cursurilor la unitatea de învățămant unde au fost depistate 3 cazuri pozitive pentru COVID-19, pe o perioadă de 14 zile începând cu ziua de azi”.