Presa străină: demisia lui Berlusconi şi cea a lui Papandreou, momente de criză în UE

Presa străină: demisia lui Berlusconi şi cea a lui Papandreou, momente de criză în UE

Presa internaţională despre plecarea lui Berlusconi: "Miliardarul de 75 de ani a tras cortina asupra unui guvern care a devenit cunoscut prin scandalurile pe care le-a provocat".

Mandatul lui Silvio Berlusconi, presărat din plin de scandaluri, a luat sfârşit, aseară, într-o atmosferă publică jenantă, comentează cotidianul britanic "Guardian", amintind de mulţimea adunată în faţa Palatului Prezidenţial din Roma, în timpul întâlnirii nocturne dintre premierul şi preşedintele italian. Plecarea lui Berlusconi a urmat unui vot istoric în Parlament, care a dechis calea spre formarea unui nou Executiv, menit a scoată ţara din criză. Berlusconi a fost nevoit să părăsească reşedinţa prezidenţială pe o ieşire laterală, în timpul ce mii de oameni scandau afară "Bufonul, bufonul". Agenţia de presă Ansa a informat că Berlusconi le-ar fi spus consilierilor săi: "Această reacţie mă întristează profund". Protestatarii, în rândul cărora se afla un cor care cânta "Aleluia" din lucrarea "Mesia" scrisă de G. Handel, au izbucnit în ovaţii, când premierul a părăsit clădirea. Final dramatic Miliardarul de 75 de ani a tras cortina asupra unui guvern care a devenit cunoscut prin scandalurile pe care le-a provocat şi care părea incapabil să gestioneze criza eocnomică, scrie "Guardian". Finalul dramatic al celor 17 ani de dominaţie asupra politicii italiene a venit atunci când Camera inferioară a Parlamentului de la Roma a aprobat un pahcet de măsuri de austeritate, cerute de UE pentru a reduce datoria masivă a Italiei, de 1,9 trilioane de euro. După ce a pierdut susţinerea în Parlament, Berlusconi a promis că-şi va da demisia din funcţie, imediat ce pachetul de măsuri va fi aprobat de Parlament. Reformele au fost adoptate cu 380 de voturi pentru şi 26 împotrivă. Partidele din opoziţie nu au participat la vot, precizează sursa citată.

Şi cotidianul francez "Le Figaro" aminteşte scenariul care a fost respectat: Silvio Berlusconi s-a întors la Palatul Prezidenţial, în decurs de 21 de ore, de data aceasta pentru a-şi prezenta demisia din funcţie preşedintelui Giorgio Napolitano. Într-o atmosferă exaltată, Parlamentul a tras cortina asupra "unei pagini lungi şi dureroase din istoria ţării", a declarat Dario Franceschini, deputat al Partidului Democrat, principala formaţiune de opoziţie, la finalul dezbaterilor. Primit cu manifestaţii de bucurie de către aliaţii săi, Berlusconi nu a luat cuvântul în Parlament. "Demisia, demisia!" Afară, câteva zeci de oameni strigau "demisia, demisia", fluturând steagul Italiei şi arborând pancarte pe care scria "La revedere, Silvio!". "Adio şi, mai ales, nu mai reveni niciodată!", a strigat unul dintre participanţii la manifestaţie. Huiduit la ieşire şedinţei Consiliului de miniştri, Berlusconi a declarat că regretă atmosfera cu care a fost întâmpinat pe străzile oraşului, precizează presa franceză.

"New York Times" relatează plecarea de la putere a lui Silvio Berlusconi, la finalul unei săptămâni tumultoase, punând capăt unei ere în politica italiană. "Cu ţara cuprinsă de criza din Zona Euro şi cu întregul său capital politic epuizat, Berlusconi a fost nevoit să demisioneze", comentează cotidianul american. Demisia sa bruscă, după luni de zile de tergiversări, deschide calea spre numirea unui nou guvern, de tehnocraţi, condus de Mario Monti, un fost membru al Comisiei Europene. Monti va fi instalat în funcţie, cel mai probabil în următoarele zile, după un consens aparent în coaliţia de centru-dreaptaprecizează sursa citată. Legătura cu Grecia Demisia lui Berlusconi vine la doar câteva zile după ce a premierului grec Giorgios Papandreu, remarcă jurnaliştii americani. Ei spun că ambele personaje au fost date la o parte în contextul unei crize extinse la mai multe ţări din Zona Euro, care ameninţă întreaga Uniune Europeană, în timp ce pieţele financiare  afectează procesele democratice tradiţionale. Deşi a fost întâmpinat de mulţimi fericite de plecarea sa, la închiderea unui capitol de 17 ani din istoria Italiei, plecarea lui Berlusconi deschide calea unei tranziţii politice neaşteptate şi incerte. "Este cel mai dramatic moment din istoria noastră recentă", a spus Ferruccio de Bortoli, editor al principalului ziar din Milano, "Corriere della Sera".   

Ne puteți urmări și pe Google News