“Economia globală nu a mai trecut printr-o experienţă asemănătoare, iar intensitatea crizei provocată de coronavirus este de așa natură încât nici măcar nu este posibilă estimarea posibilelor consecințe. Aceasta este opinia exprimată de Institutul italian de Statistică (ISTAT) în raportul lunar privind tendințele economiei în raport cu luna martie.

„Scenariul internațional este dominat de urgența sanitară. Măsurile restrictive adoptate împotriva pandemiei Covid-19 provoacă un șoc generalizat, fără precedent istoric, care implică atât oferta, cât și cererea. Evoluția rapidă a pandemiei face dificilă detectarea intensităţii efectelor acesteia asupra economiei reale”.

Între timp, însă, Institutul italian de Statistică trasează câteva indicații generale. De exemplu, anticipează o scădere a consumului de aproape 10 puncte în cazul în care acest blocaj va continua alte două luni. Într-un scenariu „caracterizat prin extinderea măsurilor restrictive în lunile mai și iunie, reducerea consumului ar fi de 9,9%, cu o contracție totală a valorii adăugate egală cu 4,5%”, specifică Istat în nota lunară privind tendința economiei italiene şi primele previziuni privind impactul pandemiei. Potrivit ISTAT, în urma măsurilor impuse de guvern, sunt suspendate activitățile a 2,2 milioane de întreprinderi (49% din total, 65% în cazul companiilor exportatoare), cu 7, 4 milioane de lucrători (44,3%), din care 4,9 milioane sunt angajați (42,1%). Blocarea activităților productive „a amplificat, prin urmare, îngrijorările și disconfortul care derivă din situația de urgență sanitară, generând o prăbușire a încrederii consumatorilor și a firmelor”.

 

La rândul lor, ziariștii de la ANSA dau publicității estimarea făcută de Uniunea Italiană a Camerelor de Comerț și Industrie:

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE