În tradiţia rurală precreştină acest ritual alunga demonii, scriu jurnaliştii de la The Telegraph. Legenda spune că ursul aduce bunăstare, sănătate şi noroc dacă îţi calcă gospodăria, spun britanicii în film. 

Peste 520.000 de vizualizări a strâns filmul publicat de cotidianul britanic pe Facebook. Internauţii au distribuit filmul de peste 7.500 de ori şi aproape 500 au comentat tradiţia românească. 

Și agenția Associated Press a publicat un material despre ritualul ursului din România, iar materialul, ilustrat cu fotografii, a fost preluat de mai multe site-uri, între care cel al Fox News.

În ultima zi a anului 2016 a avut loc a XXI ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri Strămoşeşti din Comăneşti, judeţul Bacău. 

Un obicei arhaic care se petrece în Seara Anului Nou este Jocul Ursului, un joc popular cu măşti, cu caracter augural, format din urători deghizaţi. Masca-costum este lucrată din blana unui animal întreg şi este împodobită la cap cu doi canafi (ciucuri) de culoare roşie, realtează digi24.ro.

Jocul Ursului este aducător de fertilitate, iar sunetele fluierului, ale tobelor şi ale tălăngilor vor avea ca rezultat scoaterea căldurii din pământ şi astfel solul va fi mai productiv.